Uniunea Europeană a început livrarea vaccinului contra variolei maimuței. Spania, prima țară beneficiară

Publicat: 29 iun. 2022, 11:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Uniunea Europeană a început livrarea vaccinului contra variolei maimuței. Spania, prima țară beneficiară

Livrarea primelor doze de vaccin contra variolei maimuței a început în Spania, urmând Portugalia, Germania și Belgia, a anunțat Comisia Europeană.

Aproape 5.300 de doze au sosit deja în Spania. Comisia Europeană prin HERA (Autoritate europeană pentru pregătirea răspunsului în caz de urgență sanitară) a încheiat în urmă cu două săptămâni un contract cu compania daneză producătoare Bavarian Nordic pentru achiziționarea a 109.000 doze de vaccin de generația a treia contra variolei, pentru a face față variolei maimuței. Primele livrări vor fi către țările cele mai afectate.

Este pentru prima dată când prin HERA cumpărăm direct și dăm vaccinuri statelor membre, a subliniat comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Potrivit OMS, 86% din cazurile de variola maimuței au fost confirmate în Europa.

Variola maimuței este o zoonoză virală (virus transmis omului de animale), cu simptome foarte asemănătoare, dar mai puțin grave, cu cele observate în cazul pacienților cu variolă. Adică: febră mare, erupții cutanate cu formare de cruste. În majoritatea cazurilor, boala se vindecă după două-trei săptămâni.