Urmează un summit UE-Rusia? Iohannis: Sunt chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt zone unde o colaborare ar fi benefică

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului European, că un summit UE-Rusia este necesar.

Klaus Iohannis susține că sunt probleme comune care trebuie rezolvate, precum schimbările climatice.

În același timp, președintele României susține că statele UE trebuie să-și exprime poziția față de “anumite chestiuni pe care nu le putem tolera”.

„Această chestiune o vom discuta în Consiliu și voi spune acolo prima dată opinia noastră. Sunt probleme foarte diverse care trebuie discutate și clarificate în relația cu Federația Rusă, pentru că sunt anumite chestiuni pe care nu le putem tolera, dar sunt anumite zone unde o discuție și o colaborare ar fi benefică, spre exemplu dacă vrem să avem un plan comun de combatere a schimbărilor climatice. Acolo trebuie să discutăm cu toții, este o problemă globală care ne privește pe toți. În acest context trebuie să avem abordări care sunt fezabile.

Discuția va fi una foarte complicată, pentru că părerile sunt foarte împărțite, dar este important să găsim o modalitate prin care putem să exprimăm cu multă fermitate poziția noastră bazată pe valori, dar, pe de altă parte, în chestiuni globale, să găsim un canal de comunicare”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre o posibilă participare la un astfel de summit, președintele a răspuns: „Cred că este cam devreme să discutăm despre format. Deocamdată discutăm chestiunile principiale”.

Germania și Franța au propus, miercuri, un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, într-o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Rusia. O astfel de întâlnire ar fi prima din 2014, de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...

Papa Francisc, mesaj de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Papa Francisc a transmis un mesaj credincioșilor, sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător. Suveranul Pontif îi îndrumă pe aceștia să restabilească echilibrul...