USR: Asumarea răspunderii pentru eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională

Publicat: 10 mai 2023, 14:10, de Teodora Dinu, în POLITICĂ , ? cititori
USR: Asumarea răspunderii pentru eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională

Marcel Ciolacu își încordează mușchii spunând că își asumă răspunderea în Parlament pe Legea privind eliminarea pensiilor speciale. USR atrage atenția că este o manevră neconstituțională. Nici Florin Cîțu nu-i dă prea multe șanse liderului PSD Marcel Ciolacu.

Ciolacu a declarat marți, 9 mai, că din poziția de viitor prim-ministru își va asuma răspunderea pe pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă negocierile nu vor fi finalizate în această lună. El spune că România nu trebuie să piardă bani din PNRR.

„M-am lămurit cu un lucru. Dacă până îmi termin mandatul de președinte al Camerei nu se încheie cu raportul Băncii Mondiale, să știm cum trebuie, și cu negocierile de la Comisie, să știm exact cum trebuie să modificăm cu amendamente deja proiectul trecut prin Senat, atunci, ca și prim-ministru, am dreptul constituțional să vin cu o lege de asumare a răspunderii în Parlamentul României. Ca să nu pierdem jalonul și timpul în care trebuie să îndeplinim acest jalon pentru cererea de plată nr 3. Atunci când preiei lucrurile, preiei și cu activ, și cu pasiv. Un lucru neîndeplinit, ca să se îndeplinească mai repede voi veni cu o lege de asumare”, a afirmat Ciolacu la Parlament, întrebat despre eliminarea pensiilor speciale.

USR spune că PSD doar mimează eliminarea pensiilor speciale

În același timp, liderul USR, Cătălin Drulă, avertizează că asumarea răspunderii pe eliminarea pensiilor speciale, cum anunță Marcel Ciolacu, este neconstituțională. Liderul opoziției amintește că PSD și PNL au mai făcut în 2020 un proiect de eliminare a pensiilor speciale neconstituțional, doar „pentru a mima” această reformă.

„În mod sigur, referitor la pensiile parlamentarilor un astfel de demers de asumare a răspunderii ar fi neconstituțional. Pensiile parlamentarilor sunt prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor, care este o lege adoptată în Cameră comună și trebuie obligatoriu eliminarea acelui capitol XI din statut făcută în plen comun. Deci aici este pur și simplu o chestiune de voință politică. De un an de zile Marcel Ciolacu face scut pentru pensiile speciale parlamentarilor. Dacă există voință politică, facem majoritate cu domnul Ciolacu, nu-i problemă să eliminăm pensiile, că văd că se tot ascunde – îi trebuie asumarea răspunderii – zici că e într-o situație de minoritate”, a declarat președintele USR.

Parlamentarii vor fi nevoiți să rezolve eliminarea pensiilor speciale

Parlamentarii intră oficial în vacanța de vară de la 1 iulie. Totuși, aleșii ar putea fi chemați din nou la muncă, într-o ședință extraordinară, întrucât coaliția de guvernare are o serie de restanțe prioritare în PNRR.

Principalele teme pentru care parlamentarii ar putea reveni la muncă sunt legea privind eliminarea pensiilor speciale, respectiv proiectul pensiilor publice. Potrivit agendei, pentru acesta din urmă coaliția de guvernare trebuia să aibă deja un proiect de lege gata adoptat până la 31 martie 2023, principalul responsabil fiind ministerul Muncii.

Acum, proiectul pensiilor speciale, care reprezintă unul dintre cele mai importante jaloane pentru ca România să poată accesa banii din PNRR, de mai bine de o lună se află la sertar.

Proiect de lege a trecut de votul Senatului încă de pe 29 martie. Acum inițiativa legislativă nu-și mai găsește drumul către comisiile de specialitate din Camera Deputaților care ar trebui să dezbată pe seama lui. Conform unor surse politice, coaliția așteaptă propunerile pentru deblocarea proiectului, până la finalul sesiunii. În caz contrar, este posibilă convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea proiectului.

Florin Cîțu nu crede în proiectele lui Ciolacu, dar nici nu-l vede premier

Florin Cîțu îl critică pe Marcel Ciolacu, după declarațiile acestuia privind eliminarea pensiile speciale: ”Mi se pare un tupeu fără margini, după ce ministerul pe care-l păstorește PSD nu a făcut nimic de un an și jumătate în această privință. Să vii acum să spui că vei face ceva, nu e credibil! Niciodată nu cred că Marcel Ciolacu va face ceva în această direcție. Este un tupeu fără margini, dar atât timp cât îi lăsăm în pace, vor spune tot ce vor ei.

Nu cred că PSD va face vreodată vreo reformă în România. Suntem întârziați și cu reforma pensiilor (…). Proiectul trebuia să fie intrat în vigoare. Urmează reforma salarizării. Marcel Ciolacu dacă vrea să fie credibil, trebuie să demită doi miniștri: ministrul Muncii și ministrul Finanțelor. Ministrul Muncii avea termen pentru reforma pensiilor 31 decembrie să fie intrată în vigoare. Asta înseamnă că trebuia să fie promulgată de președintele României. Și acum vine și ne spune că o va face el prin asumarea răspunderii. Nu-l crede nimeni (…). Eu încă cred că Marcel Ciolacu nu va fi premier, dar vom vedea”.

Citește și: USR își joacă și el rolul în filmul pensiilor speciale