USR: Ministrul Rafila induce panică generală și decredibilizează sistemul de sănătate din România

Îndemnul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, ca românii până în 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele cu iod de la medicii de familie este catalogat drept generator de panică de către reprezentanții USR.

Mai mult, această acțiune ar îngreuna sau chiar bloca activitatea medicilor de familie și accentuează riscurile pentru pacienții cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de așteptare până vor beneficia de consultație.

„Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colț în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca «românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta». Fără discuții prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domule ministru! Sper doar că oamenii nu își vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor. La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunțat să mai sper”, a transmis marți deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

„Ministrul Rafila a ieșit cu o declarație foarte neinspirată, inducând panică generală. În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie, când s-a publicat ordinul privind distribuția comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieșit campania de comunicare și nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin. Așa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii și părinții speriați că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur știe ministrul ceva”, declară Diana Stoica, deputat USR și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

USR îi cere atenția ministrului Alexandru Rafila să fie receptiv la avertismentele medicilor de familie, care au arătat că recomandarea privind prezentarea imediată pentru ridicarea prescripției cu iodură de potasiu nu va face decât să crească de la câteva zile până la câteva săptămâni timpul în care pacienții cu probleme curente de sănătate vor obține o consultație la medicul de familie.

În contextul incidentelor armate din zona centralei nucleare de la Zaporojie, ministrul a fost întrebat luni care este stadiul distribuției pastilelor cu iod.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus Rafila.

El a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole