USR PLUS îi cere lui Klaus Iohannis să nu tragă de timp. Reacția, după amânarea consultărilor pentru săptămâna viitoare

Publicat: 05 oct. 2021, 19:55, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
USR PLUS îi cere lui Klaus Iohannis să nu tragă de timp. Reacția, după amânarea consultărilor pentru săptămâna viitoare
Dacian Ciolos_INQUAM_Octav_Ganea

Liderii USR PLUS au sancționat decizia președintelui Iohannis de a amâna consultările pentru săptămâna viitoare. Ei cer liderului de la Cotroceni „să nu tragă de timp și să medieze politic această criză”, arată comunicatul transmis de partid.

„Biroul Național al USR a luat act cu neplăcută surprindere de faptul că președintele Klaus Iohannis a permis acțiunile pripite, haotice și prost concepute ale fostului premier Florin Cîțu, prin care a scos USR de la guvernare, dar nu se grăbește să organizeze consultări cu partidele.

Este evident că organizarea rapidă a consultărilor și desemnarea unui premier capabil să creeze o majoritate sunt singura modalitate de a rezolva rapid această criză politică. Acesta nu poate fi Florin Cîțu, care tocmai a demonstrat că e capabil să creeze o majoritate în Parlament, însă împotriva sa, nu pentru un guvern funcțional.

USR PLUS îl îndeamnă pe președintele României să nu tragă de timp și să medieze politic această criză, se precizează în comunicat.

Iohannis a amânat consultările politice pentru săptămâna viitoare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți seara, 5 octombrie, că va chema partidele la consultări abia săptămâna viitoare. Șeful statului a fost extrem de critic la adresa politicienilor, în prima declarație de după reușita moțiunii de cenzură. El a cerut partidelor politice să acționeze cu maturitate și să găsească soluții.

Acțiunea de astăzi din Parlament a dus la căderea Guvernului condus de Florin Cîțu. Moțiunea a fost validată de toți cei 281 de parlamentari care și-au exprimat votul. Din numărul total de 466 de parlamentari, au fost prezenți 318. 

Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, susține că liberalii trebuie să îşi „clarifice situaţia şi să vină cu o propunere”, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament. „Nu putem merge noi să discutăm cu bucăţi din PNL. Şi noi am avut alegeri în USR PLUS şi vedeţi că avem o poziţie clară, unitară, coerentă”, a spus, marți, Cioloș.