USR propune trei măsuri prin care România poate reduce dependența de gazul rusesc

Publicat: 15 mart. 2022, 13:44, de Puterea.ro, în Intern , ? cititori
USR propune trei măsuri prin care România poate reduce dependența de gazul rusesc
Gaz - Transgaz

Reprezentanții Uniunii Salvați România propun trei măsuri simple pe care actuala putere trebuie să le adopte pentru a reduce dependența României de gazul rusesc. Deciziile ar trebui luate în contextul invadării Ucrainei de către Rusia și a discuțiilor despre securitatea energetică a României și sunt făcute de Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Prima măsură, urgentă, constă în scoaterea la licitație a unor noi perimetre onshore și offshore de petrol și gaze pentru explorare, dezvoltare și exploatare.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a mai scos la licitație din 2010 noi perimetre pentru explorarea, dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze.

În iulie 2019, ANRM anunţa public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 22 de perimetre onshore și 6 perimetre offshore, așa numita rundă a XI-a. „Anunțul urma să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, însă lucrurile s-au blocat la un moment dat în proces. Nu avem clarificări serioase nici până astăzi și nici vizibilitate pe ce se va întâmpla”, precizează Cristina Prună.

O a doua măsură de natură să ducă la creșterea producției vizează simplificarea procesului birocratic de transfer de la un operator economic la altul al unor zăcăminte aflate în exploatare.

În majoritatea cazurilor, transferul zăcămintelor de petrol și gaze aflate în exploatare de la un operator la altul durează și peste 1 an de zile.

Nu în ultimul rând, autoritățile trebuie să încurajeze pe teritoriul României producția de gaz natural lichefiat.

Există sonde care pot scoate gaze naturale dar nu sunt conectate la rețeaua Transgaz. Costul dezvoltării de noi conducte care să preia gazul este extrem de ridicat. Statul ar trebui să stimuleze investitorii în vederea dezvoltării unor unități locale de lichefiere a acestor gaze naturale pentru a fi transportate către locațiile unde pot fi utilizate. Prin astfel de măsuri România poate ieși de sub dependența importurilor pe termen mediu și avem șansa dezvoltării industriei locale. Însă, pentru actualii patrioți de la cârma țării este mai important populismul plafonărilor de preț și supraimpozitării, nu dezvoltarea industriei românești și bunăstarea oamenilor”, concluzionează Cristina Prună.