Vaccin împotriva bolii Lyme aflat în faza 3 de studiu

Publicat: 11 aug. 2022, 12:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vaccin împotriva bolii Lyme aflat în faza 3 de studiu
Sursa foto: csid.ro

Compania Pfizer anunță că a început testarea clinică de faza 3 a vaccinului împotriva bolii Lyme cu compania franceză de vaccinuri Valneva SE, transmite CNN.

În prezent, se recrutează aproximativ 6.000 de participanți din Europa și SUA unde boala Lyme este endemică. Participanții vor primi trei doze de vaccin, numit VLA15, sau placebo, urmate de rapel.

VLA15 este singurul vaccin contra bolii Lyme aflat în testare clinică, precizează Pfizer.

Vaccinul vizează bacteria Borrelia burdorferi, principala cauză a bolii transmise de căpușe. În studiile preclinice și clinice de până acum, vaccinul a „demonstrat un răspuns imun puternic și un profil de siguranță satisfăcător”.

Potrivit Pfizer, dacă studiul demonstrează că vaccinul este sigur și eficient, ar putea depune cereri de aprobare la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și Agenția Europeană pentru Medicamente în 2025.

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă de vectori în SUA, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Singurul vaccin comercializat anterior în SUA a fost întrerupt în 2002.

Simptome

Febră, frisoane, dureri de corp, ganglioni limfatici umflați, rigiditate a gâtului, dificultăți de respirație, dureri de cap, oboseală și erupții cutanate sunt toate simptome tipice ale bolii Lyme. Între 70% și 80% dintre persoanele cu boala Lyme dezvoltă o erupție cutanată. Netratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos, potrivit CDC. Ceea ce poate duce la dureri articulare și umflături.

După câteva săptămâni până la luni, pot apărea și umflarea membranelor din jurul creierului, paralizia temporară a unei părți a feței și „ceața creierului”: stare de confuzie, pierderea atenției, a memoriei.