Valabil și în 2021! „Sănătatea suferă de boala generală a sistemului: corupția”, spunea prof. Litarczek în 2016

Într-un interviu din anul 2016, cu trei ani înainte de a trece în neființă, acad. prof. dr. George Litarczek făcea o radiografie a sistemului de sănătate românesc, din păcate, valabilă și în 2021: ”Sănătatea (…) suferă de boala generală a sistemului: corupția”.

Sănătatea de astăzi suferă de boală generală a sistemului – corupția. Acolo unde ai un manager cât de cât cinstit, care cumpără ce-i trebuie spitalului, treaba merge de bine, de rău. Eu am fost șef de clinica la Fundeni și știu cum este. Dar e mai mult decât atât: oamenii nu știu să gândească, nu sunt profesioniști”. (ziare.com).

Haos în sistem

Reputatul medic român spunea că în societatea actuală este un haos dominat de incompetență, pentru că oamenii judecă după parametri comuniști în care au fost formați.

Mă uit la cei de acum, nu găsesc soluții decât în stil centralizat. Vă dau un exemplu. Nu are ce căuta ministerul Sănătății să impună prețul medicamentelor, iar asta deranjează tot echilibrul. Apoi, de ce se dau citostasticele numai în spitale, ar trebui să se găsească la orice farmacie sau măcar la câteva în fiecare oraș și un medic oncolog să poată pune perfuziile și la el la cabinet. Soluția lor e ca guvernul să dirijeze tot. În lumea capitalistă, guvernul nu dirijează, ci creează mediul, legislația, restul e concurență liberă.

Și în perioada când profesorul activa, și în prezent, personalitățile sunt ignorate de miniștrii sănătății. ”După Revoluție, nu m-a întrebat nimeni nimic”, constata cu regret savantul.

În opinia profesorului, respectarea legii, educația, disciplina și solidaritatea sunt ”doctoriile” care ar putea schimba ceva în societate în general și, în sistemul medical, în special.

Copiii de azi trebuie să se formeze în străinătate. Degeaba ajungi comandantul unei grupe care nu ascultă de comenzi și face numai ce vrea ea. De asta guvernanții nici nu pot să schimbe ceva. Și trebuie plecat de la educație, tocmai aceea care nu se schimbă. Gândește vreunul din pătura conducătoare ca un american? În SUA, legea e forul suprem. Constituția americană definește perfect care e dreptul tău și până unde se întinde el: până la drepturile celuilalt. Iar cea care-ți îngrădește drepturile e legea. Disciplina e secretul societății germane.

Religia, e și ea o doctorie

”Eu sunt credincios și în toata viața mea am fost ajutat pentru ceea ce m-am rugat”, mărturisea savantul.

În opinia profesorului ”religia e și ea o doctorie”, de-a lungul deceniilor de îngrijire a bolnavilor, simțind că ”Dumnezeu îți creează oportunități” .

Acad. Prof. Dr. George Litarczek (1925-2019) este părintele fondator al specialității anestezie-terapie intensivă (ATI) în România, unul dintre pionierii acestei specialități la nivel mondial.

Absolvent al UMF ”Carol Davila”, prof. Univ. George Litarczek și-a început cariera la Spitalul ”Colțea”, a continuat la Spitalul ”Elias” și apoi la Institutul Clinic Fundeni. Este autorul primului volum de Anestezie din țara noastră, sub semnătura sa publicându-se peste 300 de lucrări științifice și tratate. Profesorul Litarczek s-a născut la Boston (1922) și avea dublă cetățenie.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...