Valeriu Gheorghiță intervine în scandalul momentului referitor la publicarea de către ministerul Sănătății a unor date despre pandemia Covid-19

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a precizat că a făcut o informare legată de datele privitoare la vaccinarea anti-coronavirus. Informarea a venit la solicitarea premierului.

Informarea făcută de Valeriu Gheorghiță face referire și la modalitatea prin care sunt puse în mediul online acele date.

Întrebat dacă i-a adresat premierului o plângere cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unor date referitoare la vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt  prezentate”.

„Toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore  şi (..) pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a explicat Valeriu Gheorghiţă în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

Șeful Guvernului a mai făcut, marți, o serie de clarificări cu privire la acest subiect.

„Ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sănătăţii a suscitat multe discuţii tendenţioase în spaţiul public. Aşa că fac următoarele precizări:

1. Susţin transparentizarea informaţiilor de către toate autorităţile statului. Oamenii trebuie să ştie date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare şi despre orice altă informaţie de interes public.

2. Este normal să fac verificări în legatură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informaţia cum că nu aş fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare judeţ este incorectă.

3. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informaţiilor de interes public, cu menţiunea că aceste date trebuie furnizate corect, legal şi cu avizele necesare.

4. Datele pentru care am primit sesizări sunt legate de vaccinare, iar poza de mai jos cred că este relevantă. Vreau să mă asigur că nu au fost publicate date care să creeze probleme.

În cazul în care voi hotărî demararea unui control, cum voi avea un răspuns îl voi face public!”, a scris Florin Cîţu, marţi, pe Facebook. 

Context

Premierul a anunţat luni că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, explicând că pentru acest lucru era nevoie de mai multe avize.

În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte. Ministrul Sănătății spune că nu există niciun conflict între el şi premier.

Ministerul Sănătăţii a publicat, săptămâna trecută, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. A fost prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat. Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste. A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte. 

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...