Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să intrăm în panică în acest moment pentru că nu este cazul

Publicat: 12 mart. 2021, 13:15, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să intrăm în panică în acest moment pentru că nu este cazul

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că cetățenii care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca nu au de ce să se îngrijoreze. În acest moment, au mai rămas 4.257 de doze de vaccin neutilizate care vor fi păstrate până la o concluzie finală din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care au apărut două cazuri de tromboză (formarea unor cheaguri de sânge) în Italia, după ce persoanele au fost imunizate cu doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV2856. Autoritățile din mai multe țări europene au decis să suspende temporar imunizarea cu acest tip de vaccin, pe care l-au primit din lotul respectiv, până la o concluzie finală din partea autorităților competente.

„Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri.

Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate.

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul.

Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot. Activitatea de vacinare continuă”, a declarat medicul la Digi24.

Campania de vaccinare continuă

Joi seara, a avut loc o ședință la care au luat parte reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Acțiunii de Vaccinare (CNCAV), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Ministerul Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), pentru a analiza situația celor două loturi de vaccinuri.

Conform CNCAV, se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România. În plus, se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

„Ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin
și evenimentele adverse raportate”
, reamintește CNCAV. 

EMA a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, a mai precizat sursa citată.

Citește și: