Vânători de strigoi, condamnați în România! Preotul a scăpat

Publicat: 14 feb. 2024, 06:39, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Vânători de strigoi, condamnați în România! Preotul a scăpat

Un preot din Vâlcea a fost acuzat de procurori că a fost implicat într-un incident șocant, în care rudele unei femei decedate au deshumat și mutilat cadavrul acesteia.

Într-un episod incredibil din 2019, în județul Vâlcea, aparținătorii unei femei decedate cu câteva luni în urmă au exhumat trupul sub pretextul că aceasta se transformase în strigoi și îi bântuia. Ei au scos cadavrul din mormânt și i-au înfipt un cuțit în inimă, crezând că astfel vor anihila presupusa amenințare spirituală. Ulterior, au acoperit groapa și au aranjat mormântul pentru a nu fi detectată intervenția.

Mai mulți martori au observat incidentul și au alertat autoritățile, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte. În această anchetă, preotul paroh Petre Duță, din parohia Robești-Balota, a fost investigat sub acuzația că ar fi permis deshumarea cadavrului de către suspecți, în loc să notifice autoritățile.

Incidentul a avut loc în plină lumină a zilei, pe 18 septembrie 2019, la aproximativ două luni de la înmormântarea femeii. Fratele și soțul ei, împreună cu alți doi apropiați, au efectuat această acțiune în cimitir, crezând că femeia s-a transformat în strigoi. Ca urmare, au provocat o plagă de aproximativ 15 centimetri, înjunghiindu-i inima.

Procurorii au concluzionat că gestul a fost motivat de o credință locală conform căreia persoanele decedate ar putea deveni strigoi și că înțeparea inimii ar fi singurul mod de a pune capăt bântuirii. Cei patru suspecți au recunoscut acuzațiile și au fost condamnați la închisoare cu suspendare în februarie 2020.

În același dosar, preotul Petre Duță a fost trimis în judecată sub acuzația de abuz în serviciu și complicitate la profanarea de cadavre sau morminte. Pe 8 februarie 2024, Curtea de Apel Pitești l-a achitat definitiv, stabilind că faptele nu se încadrează în legea penală sau nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de lege.

În fața instanței, preotul a afirmat că nu a susținut niciodată astfel de practici neortodoxe și că cei implicați nu au ținut cont de îndrumările sale spirituale.

În timpul investigațiilor, Arhiepiscopia Râmnicului l-a suspendat disciplinar pe preot din funcție, pentru neglijență și neîndeplinirea atribuțiilor, sancțiune pe care acesta a acceptat-o fără contestație.