Vești bune pentru românii cu credite! ROBOR a scăzut, marți, la 1,54%. Indicele stagnase în ultimele două săptămâni

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut ieri la 1,54%, după ce în ultimele 16 zile stagnase la cotaţia de 1,59%.

Scăderea înregistrată de ROBOR de la începutul acestui an a fost influenţată de deciziile recente ale BNR de ajustare a dobânzii-cheie şi a ratelor facilităţilor permanente din jurul ei. Pe 15 ianuarie, consiliul de administraţie al BNR a decis să relaxeze politica mo­netară prin reducerea dobânzii-cheie la 1,25%, după ce în 2020 a operat trei ajustări ale dobânzii, de la 2,5% la 1,5% pe an.

De la începutul pandemiei în 2020, BNR a în­ju­mătăţit dobânda de politică monetară, după patru ajustări consecutive, mișcare rar întânită la Banca Centrală,de obicei foarte conservatoare.. Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an, în timp ce la începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă, de guvernarea PSD anterioară, o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR.

Valoarea IRCC aplicabilă în trimestrul II al anului 2021 este de 1,67%, sub nivelul înregistrat în T1/2021, de 1,88%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...