Viitorul nu „sună” bine: Organizarea Eurovision 2023, în aer?

Toată media și toți analiștii pieței muzicale au o singură și importantă întrebare după ce ediția Eurovision din acest an a trecut: Va putea găzfui Ucraina ediția din primăvara anului viitor? Surse apropiate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul muzical anual, au indicat că nu era o situație cu care abia așteptau să se confrunte, relatează Variety într-o analiză.

Cu toate acestea, atunci când rapperii ucraineni Kalush Orchestra au fost anunțați sâmbătă seara în Italia ca fiind câștigători, situația a devenit inevitabilă. Concursul este găzduit în fiecare an în țara care a câștigat anul precedent. În urma victoriei trupei rock italiene Maneskin în 2021, competiția din acest an a avut loc pe stadionul Pala Olimpico din Torino.

Până acum, Ucraina se arată optimistă în privința găzduirii concursului de anul viitor. După spectacol, solistul Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, a declarat presei: “Sunt sigur că anul viitor Ucraina va fi fericită să găzduiască Eurovision în Ucraina nouă, integrată și fericită”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat acest sentiment într-o postare pe Instagram în care a felicitat trupa: “Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision! […] Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și invitații Eurovisionului în Mariupol ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit!”.

Pachetul de bun venit a fost înmânat

În mod oficial, EBU nu a vrut să se pronunțe dacă Ucraina va fi în măsură să găzduiască anul viitor, având în vedere că un război brutal continuă să facă ravagii în întreaga țară. În timpul unei conferințe de presă de după spectacol, supervizorul executiv al EBU pentru Eurovision, Martin Österdahl, i-a înmânat Oksanei Skibinska, o reprezentantă a radiodifuzorului ucrainean UA:PBC, pachetul de bun venit al concursului Eurovision, care este înmânat viitoarei țări gazdă pentru a-i permite acesteia să înceapă planificarea evenimentului din anul următor.

Știu că dumneavoastră și echipa dumneavoastră știți de ce este nevoie și ce presupune să fiți organizatorii acestui mare eveniment“, a declarat Österdahl în momentul în care i-a înmânat pachetul. El nu a rămas să răspundă la întrebări.

Întrebată de Variety dacă Ucraina s-a gândit ce țară ar putea dori să găzduiască în locul ei, în cazul în care nu ar putea să o facă, Skybinska a răspuns: “Este într-adevăr prea devreme pentru a vorbi despre aceste detalii. Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru ca Concursul Eurovision să aibă loc în noua Ucraină pașnică”.

Dacă nu în Ucraina, atunci unde?

Cu toate acestea, Variety înțelege că va trebui să se ia o decizie iminentă cu privire la țara care va găzdui concursul din 2023. Din cauza logisticii din jurul evenimentului – care necesită ca o locație de mărimea unei arene să fie disponibilă timp de aproximativ două săptămâni pentru repetițiile generale și probele eliminatorii, precum și pentru finală – planificarea concursului din anul următor începe, de obicei, la câteva luni de la cel precedent, și cu siguranță până în vară.

În cazul în care Ucraina nu este în măsură să găzduiască concursul, se crede că favoritele actuale sunt Polonia, care se învecinează cu Ucraina, și Marea Britanie, având în vedere relația strânsă dintre cele două țări de la începutul războiului, precum și faptul că reprezentantul Marii Britanii, Sam Ryder, s-a clasat pe locul al doilea în fața Ucrainei în finala de sâmbătă seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole