Vine, vine primăvara și cu ea, vin alergiile!

Modificările climatice au determinat creșterea concentrației de polen și a ratelor de sensibilizare, mărind incidența bolilor alergice.

În curând, vine sezonul polenului de mesteacăn și carpen. Polenul produs de mesteacăn și carpen este unul dintre cei mai alergenici, prezent încă de la începutul lunii aprilie, avertizează doctorul Bianca Matis, medic primar alergologie și imunologie clinică în cadrul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

”Cel mai alergenic polen de pomi este cel produs de mesteacăn, făcându-și apariția în țara noastră încă de la începutul lunii aprilie și este prezent timp de 6-8 săptămâni; concentrația maximă de polen este atinsă la 1-3 săptămâni de la apariția polenului.
Popularitatea sa ca plantă ornamentală, iubit de peisagiști, a determinat o creștere semnificativa a sensibilizării alergice la acest alergen”, explică dr. Matis, pentru Opinia Timișoarei.ro.

De altfel, suntem deja în plin sezon de polen de pomi: de mesteacăn, arin, alun, carpen, stejar, fag, castan.

Din luna mai până toamna târziu, este sezonul ambroziei, plantă sălbatică, foarte răspândită, în țara noastră. În 2021 s-au înregistrat peste 138.000 de noi cazuri de rinită alergică, numărul românilor afectați de această plantă fiind în creștere.

”Cunoașterea sezonului de polen și a perioadelor de vârf de polen ajută la prevenirea expunerii, dar și la alegerea medicației optime pentru pacienții sensibilizați care prezintă simptome de severitate strict legată de cantitatea și tipul de polen la care sunt expuși”,  spune dr. Bianca Matis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...