Vlad Stoica(ANCOM): În cazul în care Codul comunicațiilor trece în decembrie, în 4-5 luni organizăm licitația 5G

Codul comunicaţiilor se află în prezent la Camera Deputaţilor, urmând să ajungă în Senat, iar, dacă acesta va trece în decembrie, în 4-5 luni, maximum, va fi organizată licitaţia 5G, care va deschide mai mult transferul de date şi va ajuta şi la şcoala online, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica.

“Codul comunicaţiilor este acum la Camera Deputaţilor, a primit câteva avize, iar săptămâna viitoare sper să treacă de comisia IT&C, comisia raportoare, după care să fie votat în planul Camerei Deputaţilor şi trimis la Senat. Sper în termenul cel mai scurt să îl avem promulgat, până la finele anului. (…) După trecerea Codului, ne apucăm de licitaţia 5G. Dacă Codul va trece în decembrie, în 4-5 luni, maximum, organizăm licitaţia 5G, care, bineînţeles, va deschide mai mult transferul de date şi va ajuta şi la şcoala online şi la tot ce avem nevoie să avem o viaţă mai uşoară“, a menţionat Vlad Stoica, la evenimentul ZF Digital Summit ’21.

Potrivit acestuia, Codul comunicaţiilor este important pentru că transpune în legislaţia din România Directiva Uniunii Europene în comunicaţii şi va simplifica procedurile de autorizare în zona de comunicaţii. De asemenea, se vor putea acorda licenţe pe o perioadă mai lungă operatorilor, ceea ce înseamnă o predictibilitate şi “posibilitate de a-şi face previziuni corecte din punct de vedere financiar şi economic”.

De ce a durat atât de mult? Fiind un Cod care modifică foarte multe legi a fost nevoie de un dialog foarte lung. Am avut nevoie de 27 sau 28 de avize. Va fi un act normativ care modifică foarte multe legi, drept pentru care statul a trebuit să se uite cu atenţie la fiecare detaliu. Toate modificările au fost discutate cu operatorii. Asta a făcut ca termenul să fie mai lung. Am ajuns la final şi sper să avem în cel mai scurt timp un Cod al comunicaţiilor care să ne uşureze munca şi care să ne facă mai predictibili şi care să ne aducă beneficii nouă, ca cetăţeni ai statului român: servicii de calitate, preţuri corecte, iar operatorii să fie mulţumiţi că vor face profit“, a mai spus preşedintele ANCOM.

Acesta a menţionat că piaţa telecom în România este o piaţă matură, cu o concurenţă corectă, care face ca “serviciile noastre să stea foarte bine chiar la nivelul Uniunii Europene cu preţuri suportabile, chiar mici, şi cu acoperire destul de bună”.

Categoric, mai sunt lucruri de făcut, dar serviciile au fost furnizate corect şi bine. ANCOM măsoară permanent calitatea atât a vocii pe care noi o folosim, cât şi a calităţii internetului. Categoric, se poate mult mai bine şi, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, trebuie să găsim soluţii astfel încât să acoperim mai mult zona de şcoală online“, a mai spus Vlad Stoica. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole