Vom asista la un exod? Antreprenorul Dan Berteanu, despre viitorul afacerilor românești

Publicat: 09 nov. 2021, 23:00, de Roxana Roseti, în Business , ? cititori
Vom asista la un exod? Antreprenorul Dan Berteanu, despre viitorul afacerilor românești

Anul viitor vom asista la un exod al oamenilor calificați și aceasta deoarece antreprenorii atrag atenția că specialiștii sunt pe punctul de a pleca din țară, nemulțumiți de incertitudine.

Despre incertitudinea din mediul antreprenorial românesc, care evoluează în timp ce politicienii caută o cale prin care să pună capăt crizei de la nivel guvernamental vorbește și antreprenorul Dan Berteanu. Cunoscutul antreprenor a realizat o radiografie a acestui exod românesc al celor calificați, care se întrevede de pe acum.

Acum o să plece cei care sunt în jur de 35-40 de ani, care caută o viață mai bună nu neapărat pentru ei, ci pentru copiii lor mici. Și vor pleca să caute școală, să caute sistem medical și asigurări medicale fiindcă îmbătrânim și ne dorim să trăim cât mai mult și se estimează că trăim din ce în ce mai mult odată cu dezvoltările din medicină și atunci stai să te gândești că odată ce ai opțiuni, odată ce teoretic ai putea să te duci mai oriunde acum, de ce să nu o faci?”, a spus Berteanu la Europa FM.

O să vedem din ce în ce mai mulți muncitori asiatici veniți în România

Școala nu reușește să educe potrivit cerințelor de pe piața muncii, efectul fiind acela că în anii următori antreprenorii se vor vedea în ipostaza în care vor angaja tot mai multă forță de muncă din est sau vor avea tot mai mulți angajați care vor lucra de la distanță, după cum mai avertizează Dan Berteanu.

„Business-urile migrează către est și piața muncii migrează către vest. Deci cum noi plecăm să muncim în Germania, Franța și Italia, observăm – și am văzut că guvernanții sunt mult mai permisivi – și cred că o să vedem din ce în ce mai mulți muncitori asiatici veniți în România, nu doar prin construcții sau prin HoReCa. Pe de altă parte, cred că ceea ce am învățat în pandemie – și asta o spun și din propria-mi experiență – este că putem să începem să lucrăm cu români sau cu străini care nu locuiesc în RomâniaO