Vot pentru independență și suveranitate în Noua Caledonie

Populația din Noua Caledonie a început votul pentru a decide independența față de Franța. Arhipelagul situat în Oceanul Pacific, la 18.000 de km de Paris, decide astăzi, pentru a doua oară, dacă devine stat independent și suveran.

Cei 180.000 de alegători au la dispoziție 294 de secții de vot până la ora 18.00 pentru a decide. Rezultatul va fi dat duminică seara, dimineață la Paris, după care președintele Emanuel Macron va face o declarație publică.

Pe data de 4 noiembrie 2018 a mai avut loc un referendum pentru independență, dar s-a încheiat cu o victorie a taberei pro-franceze, cu 56,7% dintre voturi..

Noua Caledonie este teritoriu francez din 1853 și a început un proces de decolonizare în 1988, după mai mulţi ani de violenţe între băştinaşii Kanak şi populaţia Caldoche de origine europeană. Ciocnirile au culminat cu luarea de ostatici şi asaltul asupra peşterii Ouvea din mai 1988, soldat cu 25 de morţi.

În prezent, nu s-a realizat niciun sondaj despre intenţiile de vot ale populaţiei, dar observatorii consideră că este puţin probabilă victoria taberei care doreşte independenţa.

„Majoritatea nu se va schimba”, a declarat pentru AFP preşedintele guvernului caledonian Thierry Santa (loialist). „Toată lumea ştie că duminică nu va exista nicio schimbare. Chestiunea va fi să vedem amploarea decalajului dintre cele două tabere”, a estimat oficialul caledonian. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...