Zelenski către șefii NATO: Ce faceți pentru noi nu trebuie privit ca o donație pentru care Ucraina trebuie să implore

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avut un discurs foarte ferm la conferința de ieri de la Munchen. El a crtiticat Occidentul pentru „inacțiune” împotriva agresiunii ruse și a spus că Ucraina își va apăra țara cu sau fără ajutorul NATO.

“Ne vom apăra țara cu sau fără ajutorul partenerilor noștri. Ce faceți pentru a ajuta Ucraina nu trebuie privit ca o donație pentru care Ucraina trebuie să implore,  fie că trimiteți piese de armament sau 500 de căști, ci privit ca o contribuție a voastră la securitatea Europei. Securitate pentru care Ucraina a fost și este ca un scut, de ani de zile”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Conferința pentru securitate de la Munchen.

„În ceea ce privește NATO, ni se spune că ușile sunt deschise, dar nu ni se permite accesul”, a arătat Zelenski, adăugând că, după ani de evitat răspunsul „este timpul pentru a afla dacă Ucraina este sau nu binevenită în Alianța Nord-Atlantică” , a continuat Zelenski.

Totodată, președintele ucrainean a cerut ferm să i se spună care este ajutorul concret care i se va oferi. “Nu avem nevoie să ne spuneți data atacului sau cât de mulți soldați sunt la graniță, ci avem nevoie să se spuneți cât de solidari sunteți cu noi!”, a punctat Zelenski.

Zelenski: Suntem oameni deștepți, nu suntem încuiați la minte

Ulterior, într-un dialog cu realizatoarea CNN Christiane Amanpour, Zelenski a reluat subiectul NATO.

„Suntem oameni deștepți, nu suntem încuiați la minte și ne dăm seama că există o distanță între azi și momentul în care Ucraina se va apropia de NATO. Dorim să știm cam cât de mare este această distanță măsurată în ani, zile, ore”, a arătat el.

Zelenski: Europa spune că vrea pace, Rusia spune că nu vrea să intervină. Însemnă că cineva minte

“Ucraina spune că vrea pace, Europa spune că vrea pace, Rusia spune că nu vrea să intervină. Însemnă că cineva minte”, a spus Zelenski la începutul discursului său, în ucraineană, la Conferința pentru securitate de la Munchen.

El a amintit că în urmă cu câteva zile o unitate școlară din teritoriul controlat de autoritățile Kievului a fost lovită de un proiectil de artilerie în momentul în care zeci de copii se aflau în imobil.

Armata guvernamentală și separatiștii pro-ruși s-au învinovățit reciproc pentru incident.

“Copiii din școala bombardată nu se îndreptau către NATO, ci se îndreptau spre clase. Unii se îndreptau spre ora de matematică. E trist că își vor folosi cunoștințele pentru a număra proiectilele căzute în curtea școlii sau de câte ori a fost menționată Ucraina la Consiliul de securitate”, a continuat președintele ucrainean.

Referitor la sancțiunile la adresa Rusiei, Zelenski a spus că înțelege că acestea nu poate fi impuse imediat, dar ar prefera ca ele să fie enumerate public, astfel ca rușii să știe ce li se va întâmpla dacă pornesc războiul.

Președintele ucrainean și-a exprimat scepticismul privind un consens asupra sancțiunilor Occidentului față de Rusia și a spus că se teme că nu se va lua o decizie în acest sens nici după eventuala agresiune militară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole