Klaus Iohannis, vizită oficială în Lituania

Publicat: 24 nov. 2022, 11:40, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ
Klaus Iohannis, vizită oficială în Lituania
Klaus Iohannis sursa: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, precum şi cu preşedintele Parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen. Vizita oficială va avea loc în Lituania.

În a doua zi a vizitei în Lituania, şeful statului va participa la simpozionul „The Idea of Europe”, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

De asemenea, preşedintele Iohannis va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Întâlnirea are loc la scurt timp după ce, şeful statului a efectuat o vizită oficială în Letonia, unde a avut covorbiri cu preşedintele Egils Levits. Iohannis s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului Edvards Smiltens.

Pe agenda convorbirilor preşedintelui Iohannis cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali, se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

„Având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuţii îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO şi întărirea Flancului Estic al Alianţei pentru asigurarea securităţii Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile”, a informat Administrația Prezidențială