2022, an de criză doar pentru unii. Să vedeți ce profituri suplimentare au scos companiile de petrol

Publicat: 10 feb. 2023, 15:30, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
2022, an de criză doar pentru unii. Să vedeți ce profituri suplimentare au scos companiile de petrol

Industria mondială a petrolului și gazelor a cunoscut câștiguri istorice de pe urma războiului din Ucraina, a crizei energetice globale și a schimbărilor climatice fulgerătoare

2022 a fost un an brutal. Invazia Ucrainei de către Putin a ucis peste șapte mii de civili și a strămutat cel puțin 14 milioane de ucraineni. Războiul a adus tulburări pe piețele globale de energie și alimente deja tensionate, forțând până la 95 de milioane de oameni la sărăcia extremă.

Între timp, emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească, iar valurile extreme de căldură, secetele și inundațiile au distrus mijloacele de trai pe tot globul. Inundațiile istorice din Pakistan au ucis peste 1.730 de oameni și au afectat cel puțin 33 de milioane de vieți.

Nu este o coincidență că brutalitatea din 2022 a fost o bunătate pentru industria petrolului și gazelor, scrie Global Witness.

În centrul profitului exorbitant al industriei se află prima criză energetică cu adevărat globală din lume. Declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, aceasta a făcut ca prețurile deja ridicate ale gazelor cu ridicata să crească vertiginos, generând câștiguri istorice pentru producătorii de petrol și gaze. Atât de mult, încât în ​​2022 președintele american Joe Biden a acuzat industria de „profit de război”, în timp ce secretarul general al ONU Guterres a avertizat că companiile „au umanitatea la gât”.  

Anul 2022 a înregistrat profituri record pentru toate cele cinci mari companii occidentale de petrol și gaze

Global Witness a evaluat profiturile anuale din 2022 ale celor mai mari cinci companii integrate de petrol și gaze din sectorul privat: Chevron, ExxonMobil, Shell, BP și TotalEnergies. 

Împreună, profiturile lor totale se ridică la 195 de miliarde de dolari în 2022, cu aproape 120% mai mult decât anul precedent și cel mai înalt nivel din istoria industriei.

ExxonMobil a condus grupul, raportând un venit net anual de 56 de miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare sumă din istoria sa de 152 de ani și de aproape 1,5 ori mai mult decât în ​​2021. 

Exces de profit pentru Exxon & Co 

Oamenii nu sunt orbi la legătura dintre sumele uriașe de bani pe care industria petrolului și gazelor le-a câștigat și criza globală a accesibilității energetice. În Europa și America de Nord, presiunea publică a crescut pentru a introduce taxe excepționale care ar redirecționa profiturile excedentare ale industriei pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile împotriva șocului prețurilor.

Profiturile în exces, sau profiturile extraordinare, sunt creșteri bruște și semnificative ale randamentului financiar al unei companii, care se datorează nu propriilor acțiuni, ci unor evenimente externe – cum ar fi războiul din Ucraina. Ei sunt banii pe care pot fi percepute taxe excepționale.

Deci, cât de mult profit în exces au realizat ExxonMobil, Shell și colegii lor în 2022?

Global Witness a evaluat profiturile financiare ale celor mai mari cinci companii occidentale de petrol și gaze. Metoda publicației reflectă abordarea Uniunii Europene: profiturile sunt luate în considerare ca profituri în exces dacă sunt cu peste 20% peste randamentul mediu din ultimii patru ani (2018-2021).

Rezultatul: În 2022, Chevron, ExxonMobil, Shell, BP și TotalEnergies au realizat profituri în exces de 134 de miliarde de dolari, în principal din cauza efectelor războiului din Ucraina.

Cel mai mare beneficiar, numai ExxonMobil reprezintă 45 de miliarde de dolari din această sumă. 

Au câștigat peste 130 de miliarde de dolari în profituri suplimentare în 2022

Ce s-ar putea face cu 134 de miliarde de dolari 

Cele trei crize definitorii din 2022 au fost legate de dependența noastră de combustibilii fosili – criza globală a costului vieții, războiul din Ucraina și defecțiunea climatică. În loc să îmbogățească o mână de companii bogate și acționarii acestora, profiturile în exces din petrol și gaze ar putea fi cheltuite pentru a limita consecințele acestor crize.

De exemplu, guvernele din Europa cheltuiesc miliarde pentru a încerca să protejeze gospodăriile și întreprinderile de criza energetică care a umplut cuferele industriei combustibililor fosili. Pe baza cifrelor publicate de thinktank-ul Bruegel, profitul excedentar de 27 de miliarde de dolari al Chevron ar fi suficient pentru a acoperi aceste costuri pentru Bulgaria, Croația, România, Cehia, Letonia, Slovenia și Estonia, împreună.

Pe măsură ce războiul finanțat de combustibili fosili al lui Putin continuă să conducă la o catastrofă umanitară în Ucraina, doar o cincime din profiturile excedentare ale TotalEnergies de 22 de miliarde de dolari ar fi fost suficiente pentru a acoperi întregul total de 4,3 miliarde de dolari solicitați de Națiunile Unite anul trecut pentru a oferi ajutor umanitar tuturor ucrainenilor.  

Și, bineînțeles, 2022 a văzut lumea luptă să se adapteze la șocurile climatice: BP ar putea prelua pagubele provocate de inundații de 14,9 miliarde de dolari și ar mai avea 3,8 miliarde de dolari în exces de profituri. Pe lângă profituri obișnuite de 9 miliarde de dolari.

Excesul de profit anual al celor cinci companii, în valoare de 134 de miliarde de dolari, ar putea acoperi aproape 20% din banii alocați împreună de toate guvernele europene pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile vulnerabile de criza energetică.  

Suma ar fi, de asemenea, suficientă pentru a reduce aproape 40% din fondurile necesare Ucrainei pentru reconstrucția și recuperarea întregii țări din război, despre care Banca Mondială estimează că va costa 349 de miliarde de dolari.

Și, poate cel mai potrivit: excedentul lor de 134 de miliarde de dolari ar putea acoperi patru cincimi din pagubele de 168 de miliarde de dolari cauzate de cele mai grave 10 evenimente meteorologice extreme din 2022. .

INUNDAȚIILE ISTORICE DIN PAKISTAN AU UCIS PESTE 1.730 DE OAMENI ȘI AU PROVOCAT PAGUBE DE CEL PUȚIN 14,9 MILIARDE DE DOLARI. FARHAN KHAN/AGENȚIA ANADOLU PRIN GETTY IMAGES

O sărbătoare pentru acționari 

Spre deosebire de retorica industriei de petrol și gaze despre abordarea schimbărilor climatice și tranziția modelelor lor de afaceri, de profiturile sale excedentare beneficiază în principal acționarii lor.

Împreună, cei cinci giganți ai petrolului și gazelor au returnat profituri de 102 miliarde de dolari în beneficiul investitorilor lor. Plătind 48 de miliarde de dolari în dividende și cheltuind 54 de miliarde de dolari pentru răscumpărarea acțiunilor – o abordare comună, dar controversată, pentru creșterea valorii pentru acționari.

Președintele Biden, de exemplu, a îndemnat public companiile să înceteze să-și transmită câștigurile extraordinare generate de criză asupra acționarilor, mai degrabă decât asupra consumatorilor, „în timp ce se declanșează un război” și „familiile suferă” la prețurile record la energie.

Aparent netulburată, Chevron și-a sărbătorit profitul record din 2022, spunând că „ne-am îndeplinit prioritățile financiare: returnarea numerarului acționarilor, investirea eficientă a capitalului și plata datoriilor”.

Deloc surprinzător, retorica ecologică a industriei este mai mult vorbire decât plimbare: Agenția Internațională pentru Energie (IEA) proiectează că investițiile în proiecte de energie curată vor reprezenta doar aproximativ 5% din investițiile de capital ale sectorului petrolului și gazelor în producția de energie din amonte în 2022. 95% din investiții pentru extracția tradițională de petrol și gaze.

Și Shell, de exemplu, pare să-și fi umflat cheltuielile cu sursele regenerabile de energie, numărând unele activități de gaze fosile într-un segment etichetat „soluții de energie regenerabilă și energetică”. 

Ceea ce AIE numește „o oportunitate o dată la o generație… pentru marile companii de petrol și gaze de a realiza cheltuieli mai diversificate” – este ratată.