Eurostat: România, în rândul statelor UE cu cea mai mare scădere a producției industriale, în septembrie

Publicat: 12 nov. 2021, 15:55, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Eurostat: România, în rândul statelor UE cu cea mai mare scădere a producției industriale, în septembrie

România se numără printre statele UE cu cea mai mare scădere a producției industriale, în septembrie, cu un recul de 3,7%, față de o creștere medie de  5,2% în zona euro şi 5% în Uniunea Europeană, raportat la perioada similară din 2020, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai importante creşteri ale producţiei industriale au fost înregistate în Irlanda (45,4%), Belgia (23,1%) şi Lituania (19,6%), în timp ce la polul opus se află Slovacia (minus 4,9%), Portugalia (minus 4,8%), Cehia (minus 4%) şi România (minus 3,7%). Informațiile Eurostat se referă doar la statele membre UE pentru care sunt disponibile date.

La nivelul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată s-a majorat cu  8,3%, cmparativ cu 5,6% la bunuri intermediare,4% la bunuri de capital, 2,8% la producţia de energie și 1,9% la producţia de bunuri de folosinţă îndelungată.

 În septembrie, producţia industrială a scăzut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, față de august, lună în care s-a înregistrat un declin de 1,7% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană.

Cele mai importante creşteri în septembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Estonia (5,3%), Lituania (4,3%) şi Belgia (3,7%). La polul opus s-au aflat Danemarca (minus 5%), Cehia (minus 3,2%) şi Austria (minus 3%).

În cazul României, este vorba de o scădere lunară de 2% a producţiei industriale, după un declin de 0,4% în august.