Prăjitura Petre Roman este delicioasă și foarte populară pe net! E o prăjitură de casă foarte apreciată și tot pe Internet se spune cum a apărut această prăjitură…atipică. Și cum se face.
Se pare că a fost „creată” de cineva care era atașat de politician!
Prăjitura Petre Roman. Cum se face
FOI
9bucoua
260gzahar
260gfaina
100mlapa
1linguritapraf de copt
20mlzeama de lamaie
1lingura extract de vanilie
1prafsare
coaja rasa de lamaie
CREMA
4bucgalbenus
200gzahar
80gfaina
250gunt
400mllapte
1bucpastaie vanilie
BEZEA
4bucalbus
150gzahar
1prafsare
300gzaharpentru caramelizat
Prăjitura Petre Roman: Mod de preparare
Se bat ouăle cu un praf de sare până când își vor dubla volumul.
Se adaugă treptat apă și câte o lingură de zahăr până când îl vom termină.
Se adaugă coajă rasă de lămâie și o lingură de extract de vanilie. Acesta din urmă se poate înlocui cu esență de vanilie,pastă , miezul unei păstăi sau zahăr vanilat.
Se adaugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie ,mixăm 4-5 secunde după care se oprește mixerul.
Se adaugă treptat câte o lingură de făînă și se amestecă ușor cu ajutorul unei spatule cu mișcări ample de sus în jos prin răsturnare. Compoziția rezultată se împarte pentru 3 foi egale.Se pune compoziția în tavi și se bagă în cuptorul preincins la 170 C pentru 15-17 minute. Acum că am terminat cu blatul trecem la crema.
Cum se face crema de vanilie
Se amestecă făînă cu gălbenușurile și laptele.Se adaugă semințele pastaii de vanilie.Se pune cratiță la foc mic și se va amestecă continuu până când se obține consistentă unei budinci.
În timp ce budincă se răcește,se freacă untul cu zahărul.
Se adaugă treptat câte o lingură din budincă răcită până când o vom termină. Este foarte important că această să fie rece în momentul în care o adăugăm ,altfel crema se va tăia.Odată ce am adăugat toată budincă,avem crema pregătită și trecem la bezea.
Prăjitura Petre Roman: Asamblare
Se caramelizează o jumătate din cantitatea de zahăr după care se pune imediat pe prima foaie.Așteptăm 20-30 de secunde și punem un strat de crema.
Distribuim crema pe toată suprafață și o nivelam după care acoperim cu cea de-a două foaie.Se pune zahăr caramelizat și pe foaia cu numărul 2.
Așteptăm 20-30 de secunde și aici după care punem crema rămasă peste.O distribuim pe toată suprafață și o nivelam după care acoperim cu ultima foaie. Presăm ușor pentru a o fixă și trecem la bezea.
Cum se face bezeaua pentru prăjitura Petre Roman
Se bat albușurile cu un praf de sare după care se adaugă treptat zahărul până când obținem o bezea tare și lucioasă.
Se pune bezeaua obținută peste ultima foaie.Eu am pus-o cu ajutorul unui cornet dar puteți să o puneți și cu ajutorul unei pungi pe care să o tăiați la un colț. Rumenim bezeaua cu o torța de bucătărie. Se pune prăjitură la frigider pentru 2-3 ore după care poate fi tăiată și servită.Se decorează după preferință.