STUDIU Vaccinul Sputnik V oferă protecție de aproape 92% împotriva virusului SARS-CoV-2

Publicat: 03 feb. 2021, 10:30, de Andreea Borcilă, în Sănătate , ? cititori
STUDIU Vaccinul Sputnik V oferă protecție de aproape 92% împotriva virusului SARS-CoV-2
Vacccinul Sputnik V

Vaccinul anti COVID-19, Sputnik V, produs de ruși, oferă o protecție de aproape 92%, conform unui studiu recent.

Echipa de cercetători, condusă de Denis Y Logunov și Inna V Dolzhikova din cadrul Institututului de cercetare aplicată în epidemiologie și microbiologie „Gamaleya”, Moscova, a publicat studiul în revista medicală The Lancet, la începutul lunii februarie.

Expunerea, în siguranță, a organismului la o parte din codul genetic al virusului (prin vaccin), îi va permite acestuia să recunoască amenințarea și să învețe să o combată. După vaccinare, corpul va începe să producă anticorpi special adaptați la noul coronavirus.

Spre deosebire de celelalte vaccinuri, Sputnik V va folosi două versiuni diferite pentru prima și a doua doză pentru a întări și mai mult sistemul imunitar în fața amenințării.

Reacțiile adverse sunt ușoare, cum ar fi starea de oboseală sau durerea de la nivelul brațului.

În afară de Rusia, vaccinul Sputnik V este administrat și în alte state cum ar fi Argentina, Palestina, Venezuela, Ungaria, Emiratele Arabe, Iran.

Autorii studiului au subliniat faptul că vaccinul a avut efecte benefice indiferent de vârstă și a redus gravitatea bolii după administrarea unei singure doze.

A avut eficacitate de 73-85% anul trecut

O singură doză de vaccin Sputnik V a avut o rată de eficacitate de 73-85% în luna octombrie a anului trecut.

Institutul de cercetare aplicată în epidemiologie și microbiologie „Gamaleya” a devenit primul din lume care a înregistrat un vaccin anti COVID-19 în luna august 2020, înainte ca studiile clinice finale să înceapă ulterior. Studiul a implicat inițial 40.000 de voluntari.