Reguli de circulație în Spania. Informații utile pentru românii care ajung în zonă

Publicat: 05 mart. 2021, 07:30, de Irina Maria Mari, în Auto , ? cititori
Reguli de circulație în Spania. Informații utile pentru românii care ajung în zonă

Pentru a vă face călătoria cât mai sigură, am creat un ghid cu reguli de circulație în Spania, pentru a avea acces la toate informațiile necesare înainte de a pleca la drum. De la documentele necesare până la regulile de circulație și valoarea amenzilor în caz că încălcați regulamentele.

Ce trebuie să aveți în mașină când conduceți în Spania

Următoarele documente trebuie purtate întotdeauna:

  • Permis de conducere valabil
  • Dovada actului de identitate (pașaport)
  • Certificat de asigurare auto
  • Documentul de înmatriculare a vehiculului

Citește și: Top 10 cele mai frumoase locuri din Spania

În plus față de documentele solicitate, șoferii sunt, de asemenea, obligați prin lege să transporte următoarele articole atunci când conduc pe drumurile din Spania:

  • Vestă reflectorizantă
  • Triunghi de avertizare
  • Reguli de circulație în Spania
  • Depășirea și trecerea

În Spania, șoferii conduc pe dreapta și depășesc pe stânga.

Vehiculele care depășesc 10 metri lungime și care depășesc 3,5 tone trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 50 m față de vehiculul în față. Excepția de la regulă este în zonele construite, pe drumurile unde depășirea este interzisă și când există mai multe benzi pe același sens sau când traficul este atât de aglomerat încât nu este posibil să depășești un alt vehicul.

Citește și: Reguli de circulație în Bulgaria

Cine are prioritate?

Ca regulă generală, șoferii care se apropie de o intersecție trebuie să dea prioritate tuturor vehiculelor care vin din dreapta.

Într-un sens giratoriu, șoferii aflați deja în sensul giratoriu au prioritate față de șoferii care se apropie.

Șoferii de pe drumurile secundare trebuie să dea prioritate vehiculelor care vin din ambele direcții atunci când intră pe un drum principal.

Mașinile de urgență și vehiculele pe șine au prioritate față de ceilalți utilizatori ai drumului.

Este obligatorie purtarea centurilor de siguranță pe scaunele din față și din spate ale mașinilor echipate cu centuri.

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță este de 200 de euro.

Citește și: Reguli de circulație în Italia

Limite de viteză în Spania

  • Zone rezidențiale – 20km / h
  • În zone construite – 50 km / h
  • În afara zonelor construite – 90km / h – 100km / h (conform semnelor locale)
  • Autostrăzi – 120 km / h

Puteți depăși limita de viteză cu 20 km / h pentru a depăși un vehicul mai lent în afara zonelor construite, cu excepția autostrăzilor.

Autostrăzile nu pot fi utilizate de vehicule care nu pot atinge o viteză minimă de 60 km / h.

Detectoare de radare

În Spania este permisă utilizarea unui sistem de navigație GPS care să indice locul în care sunt amplasate radarele fixe. Cu toate acestea, este ilegală utilizarea dispozitivelor care bruiază echipamentul radar.

Citește și: Reguli de circulație în Franța

Reguli privind copiii în mașina

Șoferul vehiculului este responsabil de asigurarea faptului că toți pasagerii sub 18 ani poartă centura de siguranță sau un sistem de siguranță adecvat.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani și care măsoară mai puțin de 135 cm, care călătoresc pe scaunul din față al unei mașini, trebuie să fie așezați într-un sistem de siguranță pentru copii adaptat la dimensiunea și greutatea lor. Copiii care măsoară peste 135 cm pot folosi o centură de siguranță pentru adulți.

Copiii care măsoară mai puțin de 135 cm, aflați pe bancheta din spate trebuie, trebuie să fie așezați într-un scaun de siguranță pentru copii adaptat la dimensiunea și greutatea lor.

La vehiculele cu mai mult de nouă locuri, pasagerii cu vârsta peste trei ani (cu excepția celor care măsoară mai puțin de 135 cm) trebuie să folosească centurile de siguranță.

Amenzile de circulație în Spania

Amenzile pentru depășirea vitezei în Spania variază de la 100 la 500 euro, în funcție de viteza cu care a fost depășită limita

Șoferii care au depășit limita de viteză cu 60 km / h sau mai mult pot avea permisul suspendat până la patru ani.

În Spania, Poliția poate aplica amenzi pe loc. Amenzile pot fi reduse cu 50% dacă sunt plătite în termen de 20 de zile. O amendă poate fi contestată în termen de 15 zile.

Șoferii care se află în tranzit în Spania, trebuie să își plătească amenzile imediat, cu excepția cazului în care indică numele unei persoane sau corporații din Spania care să garanteze plata amenzii. În caz contrar, vehiculul va fi confiscat până la plata amenzii.

Amenzile variază de la 100 euro pentru o depășire minoră de viteză, la 6.000 euro pentru conducerea unui vehicul care are dispozitiv de bruiaj a radarului.

Unele încălcări ale legislației sunt considerate infracțiuni și pot duce la amenzi mult mai mari, precum și confiscarea vehiculelor și o posibilă pedeapsă cu închisoarea.

Citește și: Reguli de circulație în Austria

Confiscarea vehiculelor

În Spania, un vehicul poate fi confiscat din următoarele motive:

  • Defecte mecanice
  • Zgomot sau poluare în exces
  • Lipsa asigurării
  • Șoferul refuză să plătească o amendă
  • Șoferul se află sub influența alcoolului

Parcare în Spania

Parcarea este interzisă la mai puțin de 5 metri de o curbă sau de o intersecție.

Vehiculele parcate în timpul nopții pe străzi iluminate necorespunzător trebuie să aibă luminile laterale aprinse.

Vehiculele trebuie să fie parcate pe partea dreaptă a drumului, cu excepția străzilor cu sens unic, unde parcarea este permisă pe ambele părți.

În majoritatea zonelor construite există parcări cu plată. În Madrid, există o zonă de parcare reglementată („SER”) în care locurile de parcare sunt afișate prin linii albastre sau verzi. În aceste zone, parcarea este limitată la 1 sau 2 ore pentru vizitatori și poate fi plătită prin intermediul aparatelor de bilete din parcare sau prin telefonul mobil. În unele orașe mari, taxele de parcare pot fi plătite prin introducerea unui card de credit în aparat.

Vehiculele parcate ilegal pot fi ridicate. Dacă vă este luată mașina, va trebui să mergeți la cea mai apropiată secție de poliție și, pentru a o recupera, trebuie să plătiți amenda pentru parcarea ilegală plus costurile de remorcare.

Citește și: Reguli de circulație în Suedia

Conducerea sub influența alcoolului

Limita de alcoolemie permisă în Spania este de 0,05%.

Pentru șoferii profesioniști (cei care conduc un autobuz, autocar, vehicule grele sau vehicule de serviciu public), precum și pentru șoferii cu mai puțin de doi ani de experiență, limita este de 0,03%.

În cazul în care sunteți opriți de poliție, oamenii legii pot solicita efectuarea unui test de respirație pentru alcool sau test de salivă pentru droguri.

Dacă refuzați un test, mașina poate fi imobilizată de poliție și permisul de conducere poate fi suspendat timp de unu până la patru ani.

Taxele de drumuri în Spania

La fel ca alte țări din Europa Centrală, Spania are autostrăzi cu taxă. Acestea pot fi plătite în numerar sau cu un card de credit.

Majoritatea autostrăzilor au și un sistem electronic de plată cunoscut sub numele de Telepeaje sau Via T, care vă permite să călătoriți fără a vă opri la cabinele de taxare, scrie rac.co.uk.