Reguli de circulație în Suedia. Ce trebuie să știe românii care ajung să conducă aici

Publicat: 27 feb. 2021, 15:30, de Irina Maria Mari, în Auto , ? cititori
Reguli de circulație în Suedia. Ce trebuie să știe românii care ajung să conducă aici

Regulile de circulație în Suedia nu sunt diferite de cele din alte țări europene. Cu toate acestea, Suedia este deosebit de strictă în aplicarea acestor reguli, în special în ceea ce privește aprinderea farurilor și consumul de alcool.

Reguli de circulație în Suedia

Vârsta legală pentru a conduce mașini în Suedia este de 18 ani și este recomandat ca șoferii să aibă tot timpul asupra lor permisul de conducere și documentele care atestă asigurarea vehiculului.

Permisele de conducere eliberate într-o țară membră a Uniunii Europene sunt valabile în Suedia.

Citește și: Top 10 cele mai frumoase locuri din Finlanda, țara celor 1000 de lacuri și a pădurilor nesfârșite

Toți pasagerii din mașină trebuie să poarte centura de siguranță, chiar și pe locurile din spate. Copiii cu vârsta sub șapte ani trebui să călătorească în scaune auto speciale.

Toate mașinile trebuie să aibă un triunghi de avertizare, iar în cazul în care mașina este trasă pe dreapta de poliție sau are o defecțiune tehnică, șoferul trebuie să îl așeze în spatele mașinii la o distanță de 50-100m.

În Suedia se circulă pe partea dreaptă a drumului, iar parcările sunt majoritatea contra cost. Parcarea pe partea dreaptă a străzii este permisă între orele 8:00 – 18:00.

Condițiile de circulație pe drumurile din Suedia

În Suedia, fiecare mașină trebuie să aibă farurile aprinse 24 de ore pe zi. În mașinile închiriate, farurile sunt adesea aprinse automat. Dacă această regulă este ignorată, se pot aplica amenzi.

Citește și: Cele mai frumoase locuri din Scoția, una dintre cele mai atractive țări pentru turiștii din toată lumea

Reglementările împotriva consumului de alcool la volan sunt unele dintre cele mai stricte din Europa. Limita de alcool în sânge este de 0,02, iar poliția poate solicita un test de sânge în orice moment. Persoanele care depășesc această limită riscă închisoare.

Autostrăzile din Suedia sunt gratuite și sunt marcate cu semne albastre, iar limita de viteză este de 110 km / h.

Drumurile principale sunt marcate cu semne verzi și încep cu litera E urmată de cifre. Limita de viteză pe aceste drumuri este de 90 km / h.

Drumurile mai mici au o limită de viteză de 70 km / h, iar în orașe limita este de 50 km / h.

Drumurile din Suedia sunt foarte rar aglomerate și, ocazional, poți merge kilometri întregi fără să întâlnești o altă mașină. Totuși, sunt șanse mari ca în afara orașelor, pe drumuri să apară animale sălbatice cum ar fi elani sau căprioare.

Nu este o infracțiune dacă se întâmplă să lovești un animal sălbatic pe drum, dar un astfel de accident poate produce daune serioase mașinii.

Citește și: Top 10 cele mai frumoase locuri din Austria. Ce să vizităm după pandemie

În orașul Stockholm există întârzieri ocazionale în orele de vârf și sunt instituite taxe de congestie.

Permisul de conducere în Suedia

Numai membrii unei țări din Uniunea Europeană, Elveția sau Japonia își pot schimba permisul actual cu unul suedez fără să dea examen suplimentar. Aceștia trebuie să facă dovada că sunt rezidenți permanenți în Suedia (minimum 185 de zile calendaristice pe an).

Cei care doresc să își schimbe permisul trebuie să contacteze agenția suedeză de transport pentru a-și finaliza testele teoretice și practice și instruirea obligatorie în domeniul pericolelor, arată Justlanded.com.