ONU: 11,5 milioane de copii de 10 ani nu vor putea ști să citească din cauza impactului negativ al pandemiei asupra educației

Publicat: 23 mart. 2021, 08:00, de Andreea Borcilă, în Educație , ? cititori
ONU: 11,5 milioane de copii de 10 ani nu vor putea ști să citească din cauza impactului negativ al pandemiei asupra educației
scoala elevi copii

Mai mult de jumătate dintre copiii care împlinesc vârsta de zece ani anul acesta nu vor putea ști să citească, potrivit unei noi analize a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Din cei 70 de milioane de copii de zece ani, 11.5 milioane dintre ei ar putea să nu poată citi din cauza impactului negativ pe care îl are pandemia de COVID-19 asupra educației, transmite The Guardian.

Potrivit unei campanii inițiate de ONU, se observă o creștere cu 17 procente a inegalității în ceea ce privește educația copiilor. Cu alte cuvinte, crește numărul de copii care nu vor învăța să citească comparativ cu anii precedenți.

„Când copiii nu pot citi până la vârsta de zece ani, acest lucru are un impact asupra întregii lor educații, afectând capacitatea lor de a învăța și de a intra pe piața muncii mai târziu. Acest potențial pierdut nu doar că dăunează vieților lor, dar va împiedica creșterea sectorului economic. Acest virus ne-a luat deja destul, nu trebuie să mai ia și viitorul a milioane de copii”, a declarat directorul executiv al campaniei, David McNair.

Fetele, cel mai grav afectate

În jur de 40% dintre copiii cu cel mai mare risc de a-și pierde educația provin din Africa Subsahariană.

Fetele sunt cel mai grav afectate, fiind vorba despre 20 de milioane de persoane care nu se așteaptă să se întoarcă la școală, chiar și atunci când sistemul de învățământ va funcționa din nou.

Un raport emis de UNICEF ​​în octombrie arăta că pandemia a sporit inegalitățile existente și că, deși ratele de alfabetizare de bază erau deja slabe în țările cu venituri mici și medii, copiii aveau mai puțin acces la oportunități de învățare digitală, pierzând deja un sfert din anul școlar.

Apel la sprijin

Campania One a făcut apel la Grupul celor Șapte (G7), un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar, să se asigure că 40 de milioane de fete pot merge la școală până în 2025.

Campania a convocat o reuniune a G7 la sfârșitul lunii martie pentru a se angaja să investească 5 miliarde de dolari (3,5 miliarde de lire sterline) în finanțarea inițiativelor de educație.

Campania a cerut, de asemenea, ca miniștrii de finanțe ai Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale (G20) să sprijine țările cu venituri mai mici și să întârzie plățile pentru asigurarea datoriei care ar putea elimina cheltuielile cu educația. 

Dacă nu se iau măsuri, aproximativ 750 de milioane de copii vor fi privați de educația de bază până în 2030.

Citește și: