Un peşte românesc te ajută să-ţi menţii inima sănătoasă. Ce recomandă specialiştii

Publicat: 24 aug. 2025, 12:21, de Anamaria Ionel, în Food , ? cititori
Un peşte românesc te ajută să-ţi menţii inima sănătoasă. Ce recomandă specialiştii

Pe fondul interesului tot mai mare pentru alimentația sănătoasă, păstrăvul devine unul dintre produsele vedetă ale pieței românești de pește. Specialiștii spun că, dincolo de gust, acest aliment are un rol important în prevenirea bolilor de inimă și în menținerea sănătății creierului.

Comoară pentru sănătate

Carnea de păstrăv este o adevărată comoară pentru sănătate și, înainte de toate, este bogată în nutrienți și acizi grași care ajută inima. Ar trebui consumată mai des inclusiv carnea de păstrăv somonat, deoarece este mult mai hrănitoare în comparație cu hamsiile, sardinele, crapul sau bibanul.

Păstrăvul este un adevărat aliat al inimii, deoarece conține un aport echilibrat de grăsimi sănătoase care pot combate depunerile de colesterol de pe artere. În plus, este un pește care ajută foarte mult creierul, susține memoria și procesele cognitive.

Citeşte şi: Dieta care îţi prelungeşte viaţa cu 10 ani

Ce beneficii are carnea de păstrăv

  • Protejează vederea – Degenerarea oculară legată de vârstă este una din cauzele deficienței de vedere și a orbirii. Aceasta afectează în special persoanele în vârstă. Studiile au demonstrat că un consum regulat de pește gras precum păstrăvul scade riscul degenerării oculare cu 53%.
  • Îmbunătățește calitatea somnului – Păstrăvii crescuți în păstrăvării sau pescuiți din zonele curate de munte nu conțin mercur, așa cum se întâmplă în cazul unor pești de ocean cum ar fi somonul și tonul. De aceea, este bine să verificăm regiunea de proveniență și să încercăm să alegem un pește din zone cât mai sigure, unde apele nu sunt poluate cu metale grele, pesticide și toxine din industrie.
  • Reduce riscul de afecțiuni cardiace – Persoanele care consumă cel puțin o dată pe săptămână carne de pește gătită sănătos, fără adaos de ulei, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu afecțiuni cardiace. Depunerile de colesterol favorizează infarctul miocardic și boli de inimă grave. Cu cât consumăm mai des păstrăv și alți pești cu carnea grasă precum știuca, somonul și tonul, cu atât inima va fi mai sănătoasă, deoarece acizii grași de tip Omega din carea de pește împiedică depunerile de colesterol rău pe artere.
  • Stimulează activitatea creierului – Funcțiile creierului scad odată cu înaintarea în vârstă. Numeroase cercetări au arătat că persoanele care mănâncă mult pește au rate mai scăzute de declin mental, dar au și mai multă materie cenușie în regiunile creierului care reglează emoția și memoria.

Carnea de păstrăv este ușor de digerat și poate fi consumată seara cu legume proaspete sau legume făcute pe grătar. Gustul ei delicios și conținutul de grăsimi bune conferă o stare de sațietate și confort, care ajută la relaxare și odihnă.