Zeci de organizații pentru drepturile omului cer abolirea Frontex

Publicat: 20 iun. 2021, 08:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Zeci de organizații pentru drepturile omului cer abolirea Frontex

Activiști, căpitani de nave de salvare și în jur de 80 de organizații pentru drepturile omului din toată lumea au lansat o campanie internațională pentru definanțarea și demantelarea Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Conform The Guardian, într-o scrisoare deschisă trimisă săptămâna trecută Comisiei Europene, Consiliului de miniștri al UE și Parlamentului European, coaliția de organizații pentru drepturile omului a subliniat „practicile inumane și ilegale” ale Frontext, care este acuzată că a promovat și pus în aplicare politici violente împotriva migranților.

Peste 740 de oameni au murit de la începutul anului în încercarea de a traversa Marea Mediterană, căutând să găsească un loc în care să fie în siguranță. Frontex i-a forțat să meargă pe rute nesigure și periculoase, uneori pe vase inadecvate, a cerut țărilor din jur să îi oprească din drum, i-au întâmpinat cu violență sau au refuzat să îi salveze și i-au lăsat să moară înecați. Sunt vieți pierdute ca urmare a obsesiei Uniunii Europene de a-și securiza granițele în loc să protejeze oameni”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de organizații precum Sea-Watch, Mediterranea Saving Humans, Iuventa 10 și Baobab Experience and Alarm Phone.