Electromontaj și familia Bîlteanu, stăpâni pe contractele Transelectrica

Publicat: 05 mai 2023, 07:30, de Cristian Matache, în News , ? cititori
Electromontaj și familia Bîlteanu, stăpâni pe contractele Transelectrica
Transelectrica

Achiziția de către familia Bîlteanu a companiei Electromontaj, chiar în perioada pandemiei, a reprezentat o resuscitare a societății, principalul client al Transelectrica. Contractele uriașe au fost adjudecate pe bandă rulantă, iar veniturile și profitul net au crescut consistent.

Electromontaj, unul dintre principari constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din țară și principalul furnizor de servicii ale transportatorului național de curent electric – Transelectrica, a încheiat anul 2019 cu un profit net de 404 mii de lei, în scădere de la 8,6 milioane de lei, și cu o cifră de afaceri de 269,2 milioane de lei, în scădere de la 292,8 milioane de lei.

Este momentul când controversata familie Bîlteanu, Gheorghe, tătăl, și George, fiul, preia pachetul majoritar al Electromontaj, prin compania Mora Capital. Aceasta este deținută în proporție de 99% de către H4L Development. Aceasta din urmă are mai mulți membri ai familiei Bîlteanu în acționariat iar pachetul majoritar este deținut de BG Consult Invest, controlat de offshore-ul cipriot Stintelo Limited, un vehicul financiar controlat de Dragoș Bîlteanu.

Electromontajul din epoca Bîlteanu obține profituri nete cât mai mari iar cifra de afaceri la 467 milioane de lei.

”De vină” pentru acest salt sunt contractele cu Transelectrica, principalul beneficiar al Electromontaj, așa cum scrie în Raportul administratorilor scris cu ocazia convocării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 29/30 mai.

Cele mai mari contracte încheiate cu Transelectrica în ultimii 3 ani

Electromontaj a câștigat contracte de zeci și sute de milioane de lei de când familia Bîlteanu a venit la conducere. De multe ori, compania a fost în tandem cu alta, sau chiar în asociere de patru firme. Cele mai multe dintre contracte au fost câștigate ca urmare derulării unor licitații unde au fost depuse două oferte. Există și contracte câștigate unde Electromontaj s-a înfățișat singură la licitație.

  1. 287,6 milioane de lei (Contract „LINIA ELECTRICA AERIANA (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) CERNAVODA-STALPU si racord in statia GURA IALOMITEI”). Au fost depuse 2 oferte, Electromontaj și Elecnor din Spania.
  2. 247,8 milioane de lei (“LEA 400 kV d.c. Gutinaș Smârdan”). Electromontaj a participat în tandem cu ELM Electromontaj Cluj. A mai fost depusă încă o ofertă din partea asocierii Elecnor Spania și ŞA-RA Enerji İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. din Turcia.
  3. 151,8 milioane de lei („Trecerea la tensiunea de 400kV a axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad / LEA). Au fost depuse două oferte.
  4. 82 milioane de lei (Racordare LEA 400 kV Isaccea – Varna si LEA 400 kV Isaccea Dobrudja in statia 400 kV Medgidia Sud – Etapa II LEA 400 kV d.c. – Racorduri la statia Medgidia Sud). Electromontaj a participat în tandem cu Electromontaj Cluj. A mai fost depusă o ofertă din partea ETHGROUP, companie încadrată la fime mici).
  5. 71,9 milioane de lei („Creșterea siguranței în funcționare a zonei de rețea Argeș – Vâlcea, realizarea stației 400 kV Arefu și montarea unui AT 400 MVA, 400/220 kV”). Singura ofertă primită a fost din partea asocierii  Siemens Energy, Electromontaj Carpați și Electromontaj.
  6. 55,8 milioane de lei (Contract C 254/2021 ”Mărirea capacității de transport LEA 220 kV Stejaru-Gheorgheni-Fântânele”). Singura ofertă primită a fost din partea tandemului Electromontaj-Electromontaj Cluj.
  7. 45 milioane de lei (Retehnologizarea statiei 220/110 kV Craiova Nord). Au fost depuse 4 oferte.
  8. 41,4 milioane de lei (LEA 220 kV dublu circuit Ostrovu Mare – RET-Etapa I). Electromontaj a făcut parte dintr-o asociere cu ELM Electromontaj Cluj. A mai fost depusă ofertă din partea asocierii Prelchim și MİTAŞ ENERJİ VE MADENİ İNŞAAT İŞLERİ TÜRK.
  9. 36,8 milioane de lei (RK LEA 400 kV Bucuresti Sud – Pelicanu). Au fost depuse 2 oferte.
  10. 10.6 milioane de lei (Achizitia si montajul a 21 sisteme de monitorizare integrate pentru unitatile de transformare din statiile CNTEE Transelectrica SA). A participat într-o asociere cu Simtech International. Au fost depuse 4 oferte.

În afară de Transelectrica, Electromontaj a câștigat contracte mari și cu Municipiul Vaslui (106 milioane de lei, într-o asociere cu Flash Lighting  Services și Conbetas), cu Hidroelectrica (două contracte, 67 milioane de lei și, respectiv 41 milioane de lei, în tandem cu DSD Noell GmbH), cu Municipiul Craiova (17 milioane de lei, în tandem cu Electromontaj Cluj), cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (46 milioane de lei, într-o asociere cu Enevo Group și Siemens Energy) etc.

Cine sunt Dragoș  și Gheorghe Bîlteanu

Dragoș Bîlteanu este absolvent de ASE și deține un master în administrarea afacerilor încă din anul 2005. Fost președinte al SIF Banat Crișana, Dragoș Bîlteanu este cunoscut mai degrabă publicul drept soțul cântăreței Cristina Rus de la trupa Blondy. El este cunoscut în piața imobiliară, în principal, prin afacerile făcute alături de investitorul grec Ioannis Papalekas.

Dragoș Bîlteanu și administratorul firmelor sale, libanezul Najib El Lakis, au fost arestați în decembrie 2014, ca urmare a dosarului DIICOT privind delapidarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia. 

În noiembrie 2019, Bîlteanu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţilor Industrialexport şi SIF1, precum şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Tatăl lui, Gheorghe Bîlteanu, este fost președinte al SIF Muntenia și fondatorul grupului de firme Romenergo.

Gheorghe Bîlteanu s-a autosuspendat în ianuarie 2015 din funcţia de membru în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia (SIF4), retragerea având loc atunci în condiţiile în care la începutul lunii decembrie 2014 el a fost audiat de procurorii DIICOT alături de fiul său.