Administratorii pârtiilor din Păltiniș se plâng de cea mai ciudată iarnă din ultimii zece ani

Publicat: 04 ian. 2022, 19:00, de Otilia Caloian, în ACTUALITATE , ? cititori
Administratorii pârtiilor din Păltiniș se plâng de cea mai ciudată iarnă din ultimii zece ani
Sursa Foto: Arena Platos

Reprezentanţii celui mai mare complex de pârtii din staţiunea Păltiniş se plâng că au probleme din cauza căldurii pentru a asigura cele mai bune condiţii schiorilor şi spun că „este cea mai ciudată iarnă din ultimii zece ani”.

„Ziua e toamnă, noaptea vine iarna. Cam aşa se schimbă anotimpurile sus la munte în ultimele zile, în cea mai ciudată iarnă din ultimii zece ani. Deşi condiţiile în timpul zilei nu sunt chiar cele pe care le dorim, seara e altă poveste. După ora 17,00 temperaturile scad uşor, zăpada se întăreşte, iar schiatul redevine o plăcere. Până în 8 ianuarie, instalaţiile de nocturnă se aprind în fiecare seară. Instalaţiile sunt deschise până la ora 21,00. De de săptămâna viitoare, instalaţia de nocturnă va funcţiona în fiecare miercuri şi sâmbătă”, au scris pe pagina de Facebook cei de la Arena Platoş Păltiniş.

Stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri în staţiunea Păltiniş, unde se înregistrează plus 1 grad Celsius, potrivit meteorologilor.

Salvamont: Casca de protecție poate face diferența între viață și moarte

Casca de protecţie poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte şi trebuie purtată în permanenţă atât când suntem pe pârtii, cât şi în alte zone cu risc de la munte, a declarat șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

„Echipamentele de protecţie sunt complementare. Aşa cum în zona de avalanşă e necesar să avem atât dispozitiv de căutare in avalanşă, lopată, sondă, aşa e şi cu drumeţiile unde la fel trebuie să avem colţari, piolet, casca de alpinism, cât şi echipamentul complet de salvare/căutare in avalanşă. De cele mai multe ori, un echipament de protecţie calitativ poate face diferenţa între viaţă şi moarte (sau răni grave), de aceea recomandăm turiştilor să nu facă rabat la calitatea echipamentelor care le pot salva viaţa, iar privind echipamentele tehnice să le folosească cât mai des in situaţii comode, care nu le pun viaţa în pericol încât să le poată folosi ulterior în orice situaţii. Trebuie să luăm în calcul că, casca de ski / alpinism nu trebuie folosită doar pe domeniile schiabile, ci în toate zonele cu risc (traversee cu gheaţă, zone unde pot fi căderi de pietre, zona de escaladă etc)”, a explicat Dan Popescu, citat de Agerpres.

Un bărbat din Cluj a murit după ce a căzut cu schiurile

Un bărbat de 61 de ani, din Cluj, a decedat duminică seara, în Munţii Făgăraş, după ce a căzut de la 450 de metri de sub Şaua Capra, fără să aibă cască de protecţie. În acest caz, specialiştii spun că şi dacă ar fi purtat casca de protecţie, şansele de supravieţuire ar fi fost minime, în urma căderii, însă casca nu trebuie să lipsească din echipamentul celor care merg pe munte.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele