Afacerile dubioase ale patronului EUROCONSTRUCT. Cum a reușit să obțină Dan Besciu aproape 10 milioane de euro de la CNAIR

Publicat: 28 oct. 2022, 17:28, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Afacerile dubioase ale patronului EUROCONSTRUCT. Cum a reușit să obțină Dan Besciu aproape 10 milioane de euro de la CNAIR
Sursa foto: Pixabay.com

Dan Besciu, unul dintre regii asfaltului din România, se pricepe de minune la afaceri prospere cu statul român. Conectat la aproape orice licitație pentru lucrări de infrastructură, Besciu nu se dă în lături nici de la banii ușor de câștigat de pe piața deșeurilor.

Astfel, a reușit, din anul 2009, să obțină o chirie de lunară de 230.000 de euro de pe un teren ce valorează cel mult 500.000 pe care se află depozitate așa-zise deșeuri. Mai mult, a dat în judecată CNAIR și a reușit să obțină în instanță aproape 10 milioane de euro de la statul român.

RĂSPUNSUL CNAIR PENTRU ziarul PUTEREA

Este adevărat că în 2020 compania Euroconstruct a reușit să pună poprire pe conturile CNAIR pentru o sumă de aproximativ 10 milioane euro, sumă aferentă decontaminării unui teren?

Nu, pe conturile CNAIR nu a fost instituită poprire.

Dacă da, care a fost suma exactă obținută de Euroconstruct? A fost achitată această sumă către companie sau cât din sumă a fost plătită până acum?

Suma la care faceți referire a fost virată proprietarului depozitului în baza unei decizii de executare silită a companiei de către instanță prin Decizia Civilă nr. 1226A, din 06.10.2020, pronunțată de Curtea de Apel București având ca obiect daune interese, costuri cu depozitarea deșeurilor periculoase. Valoarea este de 9.929.261,39 euro, se arată în răspunsul CNAIR trimis redacției ziarului PUTEREA.

Afaceri de pe vremea lui Băsescu

Dan Besciu era prieten cu Traian Băsescu și proprietar al restaurantului Golden Blitz, iar afacerea se întâmpla la Cluj, pe vremea când șef al guvernului era Emil Boc. S-a ajuns la 75 de milioane de euro pentru igienizarea acelui petic de pământ. Cei de la CNAIR au spus stop joc. Dar, a rămas solul contaminat pe terenul lui Besciu. Vine CNAIR și spune că nu s-au putut preleva probe din sol.

De la licitația din 2021 până în octombrie 2022 au trecut aproape 2 ani. Caietul de sarcini a fost făcut astfel încât să câștige cine trebuie. Șeful de la CNAIR, celebrul domn Pistol, trebuie să spună care e situația. Dan Besciu vrea să câștige bani de acolo fără să facă nimic.

Aceeași firmă e trimisa în judecată de DIICOT pentru că a făcut decontaminări fictive la Rompetrol. Dommnul Merlă e un apropiat al lui Radu Mazăre. Soția lui Merlă e de ani de zile șefă la fonduri europene în Primăria Constanța. Au sprijin și de la Agenția de Mediu Prahova. Vor să decontamineze solul de la mare în Ploiești, dar nu pot face acest lucru. Aceste firme sunt abonate și la CFR, filiala Timișoara, dar și la Nuclearelectrica. Suntem în pericol de infringement pentru că acești domni nu au instalație de decontaminare, nu au autorizație de mediu. Până acum s-au acumulat cei 230.000 de euro chirie pentru Dan Besciu, s-au cheltuit 75 de milioane de euro, iar acum, noul contract este de 30 milioane de euro. În total, aporoape 140 de milioane de euro pe nimic. Caietul de sarcini de la CNAIR nu cuprindea obligativitatea autoriației de mediu și a instalației de decontaminare.

În luna iulie 2022, jurnaliștii emisiunii Culisele Statului Paralel atrăgeau atenția asupra faptului că CNAIR, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a organizat anul trecut o licitație pentru decontaminarea pământului cu mercur ridicat de pe amplasamentul autostrăzii Transilvania. Acesta a fost dus în depozitul din comuna Moldovenești, județul Cluj, iar cei care au câștigat licitația, grupul ECOMASTER si OIL DEPOL nu au prezentat o autorizație de mediu valabilă pentru contractul încredințat.

Într-o solicitare trimisă către CNAIR, jurnaliștii Realitatea Plus au cerut lămuriri despre stadiul implementării acestui contract.

CNAIR DĂ VINA PE CONDIȚIILE METEO PENTRU ÎNTÂRZIERI

„În prezent se definitivează documentația tehnică prin integrarea informațiilor și datelor solicitate de către Beneficiar și Supervizor, urmând a fi aprobat proiectul tehnic. În ceea ce privește graficul de proiectare și execuție, menționăm că au fost înregistrate întârzieri atât din cauza condițiilor meteo nefavorabile care nu au permis accesul și prelevarea de probe din cadrul depozitului, cât și a necesității clarificării unor aspecte din cadrul proiectului tehnic. Pentru depozitarea solului contaminat în depozitul de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenești proprietarul depozitului percepe o chirie de 3,5 euro/tonă/lună, suma ce trebuie achitată pentru depozitarea întregii cantități de material excavat este de 230.212 euro/lună.”, potrivit CNAIR.

Practic totul este blocat, dar chiria de 230 de mii de euro pentru depozitare se plătește lună de lună

Patronii grupului care a câștigat licitația, ECOMASTER și OIL DEPOL fac parte din cercul de prieteni din jurul lui Radu Mazăre și sunt cunoscuți pentru afacerile controversate din domeniul mediului. Această achiziție a fost cea mai mare pe 2021 din județul Cluj, cu o valoare de peste 157 de milioane de lei.

Culmea, societatea care a câștigat a făcut o contestație, în timpul procedurii, pe motiv că cerințele impuse limitează accesul ofertanților. Problema, spuneau ei, era că deșeurile au o concentrație ridicată de mercur, iar neutralizarea lor nu se poate face prin ardere, ci cu o instalație specială. Într-adevăr, firma câștigătoare trebuie să dețină o ”instalație de absorbție termică adaptabilă” care este folosită la decontaminarea deșeurilor de mercur. Chiar reprezentanții firmei au spus că nu dețin așa ceva și cereau Companiei de Drumuri să elimine această condiție. Deși cerința a fost respinsă, firma tot a câștigat licitația în asociere cu alte două societăți.

Cu alte cuvinte, grupul propunea o metodă de eliminare ”toxică” care nu respecta obligațiile de mediu. Cele două firme nu dețin și nu sunt autorizate să folosească o instalație de desorbție termică. Norma europeană specifică în mod clar, faptul ca solurile contaminate cu mercur nu se pot incinera direct, aceasta fiind o încălcare gravă cu consecințe dezastruoase asupra mediului. Mercurul trebuie recuperat într-o instalație specifică aferentă instalației de desorbție termică.

Aceiași afaceriști constănțeni care stau în spatele acestei asocieri, Dănuț Florescu și Radu Merlă, au fost trimiși în judecată de DIICOT după ce ar fi făcut fictiv o ecologizare la o groapă de depozitare a țițeiului de la Rompetrol. Potrivit procurorilor, au fost întocmite ”în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare”. Vizate în dosar sunt chiar companiile din grupul ECOMASTER si OIL DEPOL, deținute de cei doi afaceriști.

Cu toate că în astfel de condiții, CNAIR ar trebui să ia în considerare toate riscurile care ar putea apărea, instituția statului nu ia nicio măsură. Iar cel care a permis toate aceste lucruri era directorul general al CNAIR, Cristian Ovidiu Cătălin Pistol, un apropiat al lui Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.