ALERTĂ: Preţul la pompă al carburanţilor începe să crească

Publicat: 25 dec. 2023, 16:00, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
ALERTĂ: Preţul la pompă al carburanţilor începe să crească

Prețul benzinei şi al motorinei a crescut peste noapte la mai multe staţii de distribuţie a carburanţilor din Bucureşti.

Dacă sâmbătă cea mai ieftină benzină, cea standard, costa 6,382 lei litrul, în prima zi de Crăciun a ajuns la 6,42 lei litrul, în vreme ce litrul de benzină premium era vândut cu un preţ între 6,89 şi 7,25 lei.


De asemenea, la majoritatea staţiilor de distribuţie a carburanţilor preţul motorinei standard a ajuns la preţuri variind între 6,91 şi 7,05 lei litrul, faţă de 6,89 lei litrul cu cât se comercializa sâmbătă. Cea mai ieftină motorină premium a ajuns să coste între 7,27 lei şi 7,59 lei litrul.


Comercianţii susţin că scumpirile de la pompă au survenit pe fondul creşterii cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, care reprezintă valoarea cererii şi a ofertei, precum și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.


Cel mai probabil, pe fondul anunţului mai multor state arabe de a reduce extracţiile de petrol, cotațiile Platts vor creşte în continuare pe termen lung, asemenea prețului barilului de petrol.