Alin Șimota, baronul Văii Jiului, scapă de pușcărie. Prescripțiile l-au salvat și pe el

Publicat: 28 sept. 2023, 10:30, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Alin Șimota, baronul Văii Jiului, scapă de pușcărie. Prescripțiile l-au salvat și pe el

Alin Șimota, supranumit baronul Văii Jiului, a fost „judecat” timp de 8 ani într-un dosar de criminalitate organizată instrumentat de către procurori DIICOT.

În 2021, Șimota a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la 10 ani de închisoare pentru șase infracțiuni de evaziune fiscală, trei infracțiuni de înșelăciune și șapte de instigare la spălare de bani. A fost achitat pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

După 2 ani și jumătate, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că faptele s-au prescris ca urmare a deciziilor Curții Constituționale din 2018 și 2022 care au declarat neconstituționale întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal. În baza acestui articol din Codul penal, declarat neconstituțional de CCR, procurorii puteau întrerupe cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Hotărârea Curții de Apel din 20 septembrie 2023 este definitivă. Alături de Șimota au scăpat de pedepse alți 18 inculpați, precum și cinci societăți comerciale. Șimota a fost acuzat de procurorii DIICOT, că începând cu 2007 și până în 2012, împreună cu un grup de persoane din conducerea a patru firme, au comis infracțiuni de evaziune fiscală şi delapidare, prejudiciul creat statului prin aceste operațiuni fiind calculat la 4.000.000 de lei.

O altă infracţiune de care au fost acuzaţi membrii grupării a fost cea de spălare de bani. Aceştia ar fi făcut un transfer de 2.000.000 lei dintr-un cont al unei firme în alt cont, pe baza unor facturi fictive, ca mai apoi, banii să fie viraţi ca sponsorizare în contul clubului Sportiv Jiul Petroșani, controlat tot de Alin Șimota.

Procurorii au ridicat unele suspiciuni şi în privința banilor pe care Alin Șimota, fost consilier județean, i-a obținut din contractele pe care le-a avut cu statul. Consiliul Județean Hunedoara a virat în contul unei societăți controlată de acesta o sumă de aproape 1.000.000 lei, pentru efectuarea unor lucrări.

Pentru obţinerea acestor bani, s-ar fi folosit state de plată falsificate, pentru achitarea salariilor pe mai multe luni, ca ulterior, banii să fie retraşi din cont şi folosiţi în interes personal. De asemenea, grupării i-a mai fost atribuită şi infracţiunea de înşelăciune, prin achiziţionarea de materiale de construcţie cu file CEC, fără acoperire, de la agenţi economici care au fost păgubiţi cu o sumă de peste 2.700.000 lei.

Persoanele judecate au fost, însă, obligate să plătească prejudiciul către stat. Astfel Alin Șimota ar trebui să achite suma de 5.409.334 lei, o parte în solidar cu alte persoane. De asemenea, acesta a fost obligat să achite suma totală de circa 600.000 de lei către două societăți comerciale.

Șimota (55 ani) a mai fost condamnat în trecut și în alte dosare penale, ultimul fiind în martie 2021, când a primit 4 ani și 6 luni cu executare pentru trafic de influență. A fost încarcerat, dar, în august 2021, a fost eliberat condiționat după ce a beneficiat de contopirea pedepselor.