Agitație mare în spațiul aerian românesc

Publicat: 30 apr. 2024, 08:57, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Agitație mare în spațiul aerian românesc
Foto: Royal Air Force

Trei dintre cele mai performante avioane de luptă ale NATO au avut o primă ieșire în teatrul de operații de la frontiera estică a Alianței, iar cea mai modernă dronă de spionaj a Pentagonului și-a făcut apariția, în premieră, deasupra Mării Negre.

În ultimele zile, în spațiul aerian românesc a fost agitație mare. Trei avioane de luptă Typhoon, ale Royal Air Force, au decolat, ieri, de pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu. Ele au avut misiunea să escorteze un avion iranian. Aeronavele de luptă britanice au urmat îndeaproape ruta de zbor, în urmă sau precedând cu 10 kilometri, avionul civil Iran Airways, un Airbus A330-243. Aeronava, cu indicativul de apel IRA772, zbura pe o rută regulată între Teheran și Hamburg. Airbusul iranian, după ce a atins o altitudine de croazieră de aproximativ 11.500 de metri a zburat fără incidente din Iran către Turcia, prin Bulgaria, România, estul îndepărtat al Ungariei, estul Slovaciei, Polonia și Germania. Însă, de când a ajuns în centrul României și până când a ajuns în spațiul aerian din sudul Poloniei, Airbusul și-a redus suspect de mult viteza de croazieră, de la o viteză standard de 520-540 mph la o medie de 280-290 mph, a arătat platforma de urmărire a zborului FlightAware. Nu este clar de ce echipajul avionului civil a ales să reducă viteza, dar faptul a ridicat un semn de întrebare celor care supraveghează spațiul aerian. Ca atare, au declanșat alarma, care a făcut să decoleze vânătorii britanici.

Tot luni, Forțele Aeriene ale SUA au operat, pentru prima dată în teatrul de război ruso-ucrainean, o dronă de spionaj maritim Northop Grumman MQ-4C Triton cu rază lungă de acțiune, deasupra Mării Negre.

Pentagonul a zburat de sute de ori de la jumătatea anului 2022 peste Marea Neagră o versiunea configurată de uscat a dronei, apropiindu-se uneori până la 150 de kilometri de Rusia continentală.

MC-4Q Triton este o versiune modernizată a Global Hawk și concepută special pentru operațiunideasupra zonelor maritime.

Avionul robot de înaltă tehnologie a zburat luni pe o rază de 200 de kilometri în jurul peninsulei Crimeea, înainte de a se întoarce la baza sa aeriană din Sicilia, au arătat datele de urmărire a zborului.

 

Producătorul, Northrop Grumman, descrie echipamentele avansate de recunoaștere de la bordul Triton drept „cea mai avansată capacitate ISR maritimă desfășurată”.

Până ieri, la ora 5 p.m. ora locală, un avion de patrulare și recunoaștere US Navy Poseidon patrula peste Delta Dunării, iar un Boeing RC-135W Rivet Joint al Royal Air Force, avion de recunoaștere cu patru motoare încărcat cu echipamente electronice de interceptare și tehnicieni, a sosit în spațiul aerian, aproape în același timp, și a urmat un traseu de patrulare nord-sud 290 de kilometri spre est de Crimeea și Sevastopol, cartierul general al Flotei Ruse de la Marea Neagră.