Apele României, sufocate de deșeuri, au devenit adevărate gropi de gunoi

Apele României, lacuri și râuri, nu ar trebui să arate ca niște gropi de gunoi, dar, din păcate așa arată acum. Țara noastră are nevoie de măsuri urgente din partea autorităților publice locale și centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deșeurile care sufocă apele României. De asemenea, este nevoie parteneriate reale între mediul public, privat și societate civilă pentru a putea fi identificate și implementate cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea poluării apelor cu deșeuri.

Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului de ecologizare, desfășurat sâmbătă, 29 august 2020, unde peste 75 de voluntari din județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, s-au mobilizat pentru a curăța deșeurile din zona Defileul Oltului, în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”,  inițiat de Act for Tomorrow cu sprijinul Kaufland România.

În total peste 200 de saci, însumând 1.500 kg de deșeuri, au fost strânși în cinci ore, atât de pe malurile râului Olt, cât și de pe apele acestuia. Voluntarii au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri și alte deșeuri plutesc pe luciul apei. Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, toate se află pe malurile apelor din România.

Situația întâlnită sâmbătă în zona Defileul Oltului este revoltătoare, deși este departe de a fi singulară în apele noastre. Pentru a rezolva această problemă unul dintre principalii pași care trebuie făcuți este ca autoritățile publice locale să implementeze de urgență cadrul legal privind asigurarea infrastructurii de colectare separată la nivelul localităților, atât în mediul urban, cât și rural, precum și realizarea de campanii de educare în rândul cetățenilor, astfel poluarea cu deșeuri putând fi prevenită. La nivelul instituțiilor centrale considerăm necesar realizarea unui grup de lucru care să reunească atât reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat, cât și ai societății civile, pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea rezolvării acestei probleme.

„Viața” deșeurilor, mai lungă decât cea a unui om

Deșeurile abandonate în ape pun în pericol viețile peștilor care înoată în râuri, dar și sănătatea noastră. Ele rezistă mult după moartea animalelor acvatice și chiar și a omului. O doză de aluminiu trăiește 200 de ani în natură, un PET neridicat de pe apă sau mal rezistă 450 de ani, o pungă de chips-uri abandonată în natură e mai longevivă decât unii oameni – 75 de ani, iar sticla rezistă un milion de ani, adică rămâne în natură pentru totdeauna.

De asemenea, potrivit studiilor de specialitate o persoană ingerează cel puţin 50.000 de particule de plastic pe an și inspiră o cantitate similară, iar săptămânal în corpul omului ajung cinci grame de plastic, echivalentul unui card bancar. Poluarea cu micro-plastic este generată în special de dezintegrarea deşeurilor din plastic și este omniprezentă pe planetă. Cercetătorii au găsit micro-plastic în toate mediile: în aer, în sol, în râuri și în cele mai adânci oceane ale lumii, dar și în apa de la robinet, în apa îmbuteliată, în fructe de mare, în bere și în probele de materii fecale umane, o confirmare că oamenii ingerează particulele.

Evenimentul de ecologizare a Defileului Oltului, desfășurat sâmbătă, 29 august, a fost susținut de numeroși parteneri de la nivel local, județean și național, instituții publice, companii și ONG-uri: Consiliul Județean Vrancea, Hidroelectrica Vâlcea, GreenPoint Management, Sibiu Tourism, ASSV – Asociația SEVEN STEPS Vâlcea , Asociația SMILE, Asociația Studențească INGMED Pitești, Asociația Zâmbete Colorate.

„Acțiunea de ecologizare realizată sâmbătă pe râul Olt ne-a demonstrat încă o dată că problema deșeurilor din ape nu mai poate fi trecută cu vederea. România are nevoie de programe de educare a cetățenilor, de infrastructură de colectare adecvată și de programe naționale prin care deșeurile existente în ape să fie colectate și revalorificate. Țara noastră riscă noi pandemii dacă nu protejăm apele de pe teritoriul nostru”, a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

Prin ediția din 2020 a programului “Acționăm Pentru Ape” ne-am propus ca, sub umbrela “Stop deșeurilor din ape!”, să mobilizăm comunitățile să se implice în prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri a apelor din România și să aducem acest subiect pe agenda publică, astfel încât să fie adoptate măsuri specifice pentru a rezolva această problemă care pune în pericol atât viețile animalelor acvatice, dar și sănătatea noastră.

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internațională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include și Kaufland România.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...