OMC ar putea avea dificultăți în alegerea unui lider

Organizația Mondială a Comerțului are mai multe probleme pe ordinea de zi. În primul rând brazilianul Roberto Azevedo a părăsit postul de director general al organizaţiei.

Azevedo, inginer de profesie şi diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai. Când a anunţat că va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale. Acum analiștii consideră că OMC ar putea avea dificultăți în alegerea unui lider, în viitorul apropiat. Mulţi dintre ei considerând că poziţia intransigentă a SUA ar putea paraliza procesul de desemnare a noului director general al OMC.

Washingtonul se consideră tratat în mod incorect de către această organizație. Și , ameninţă că va părăsi organizaţia. Situaţia conflictuală ar putea să dureze mai multe luni din cauza alegerilor din SUA, notează AFP. Prin urmare, în afara importantului loc lăsat liber de Azevedo, OMC mai trebuie să pregătească  conferinţa ministeriale din 2021, dar şi relansarea negocierilor şi calmarea conflictelor care există între OMC şi SUA.

OMC are opt pretendenți

„SUA vor ca viitorul director general să împărtăşească preocupările americane, dintre care multe vizează China. Însă, având în vedere că directorul general este ales prin consens, această poziţie fermă complică procedura de selecţie”, spune  profesorul în relaţii internaţionale Manfred Elsig, de la World Trade Institute din Berna, potrivit aceleiași surse”. În prezent sunt opt pretendenţi în cursa pentru postul de director general al OMC, procedura de desemnare a următorului director general urmând să înceapă în septembrie şi să se întindă pe parcursul mai multor săptămâni.

OMC urmează să deruleze în perioada 7-16 septembrie o serie de consultări, denumite „confesionale”, în care fiecare din statele membre ale organizaţiei îşi va exprima preferinţele pentru a putea elimina trei candidaţi care au strâns cele mai puţine voturi. Ulterior, vor urma alte două serii de consultări, cel mai probabil în lunile octombrie şi noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...