Arestarea lui Bădălău a făcut România de râs în toată Europa. Toate comisiile de audit sunt în alertă

Arestarea de la finalul anului trecut a lui Niculae Bădălău, vicepreședintele Autorității de Audit a Curții de Conturi a României, a pus pe jar toate instituțiile de audit din Uniunea Europeană. Imaginea României a fost foarte afectată, iar țara noastră ar putea avea repercursiuni grave. Cum s-au inflamat autoritățile  europene, ne explică Eugen Orlando Teodorovici, în podcast-ul “Puterea cuvântului”, realizat împreună cu Otilia Caloian, la Puterea TV.

“Nu poți să pui la nivelul Autorității de Audit, care este numărul unu pe tot ce înseamnă confirmare în fața Comisiei Europene, a modului în care se cheltuie banii europeni și cu finanțarea aferentă de oameni care nu au făcut în viața lor acest tip de administrație publică. Voi, presa, nu ați comentat ce a însemnat pentru România arestarea domnului Bădălău, din funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit. Toate țările europene, adică toate autoritățile de audit din țările membre, au fost informate că cineva dintr-o structură similară omologă de-a lor, din România, a fost arestată din funcție pentru chestiuni care ar putea să vizeze chiar și fonduri europene. Atunci, Comisia Europeană, ar putea să spună că nu ar mai putea avea încredere în această structură românească, tot ce îmi spui că vine de la tine, trimite echipă de audit și verifică tot ce le este comunicat, pentru că la cel mai înalt nivel sunt delicvențe care nu sunt de acceptat”, a declarat Eugen Teodorovici, la Puterea TV.

Fostul ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene spune că l-a cunoscut foarte bine atât pe Bădălău, cât și pe fiul acestuia, Gabi Bădălău.

“Cine poate, oase roade! Da, am fost și colegi în Guvern, colegi la partid când am fost ministru al Economiei, când eram la Finanțe. Până să plec eu de la Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi, unde eram director, Niculae Bădălău era vicepreședinte. I-am și spus, am avut o relație bună cu Niculae Bădălău, întotdeauna, chiar și cu băiatul lui, ne întâlneam, ne salutam, dar n-aveam nicio treabă cu el. Dar i-am și spus: “Băi Nae, ce treabă ai tu să vii la Autoritatea de Audit, pentru ce? Du-te mă și consumă banii, stai la soare, bucură-te de nepoți, lasă funcțiile astea pentru cei care sunt nebuni și cred că pot să facă”, a punctat Teodorovici.

Todorovici, către Bădălău: “Mă Nae, nu e de tine această funcție, sunt chestii tehnice aici”

Eugen Teodorovici spune că l-a și avertizat pe Bădălău că funcția de vicepreședinte la Comisia de audit îl depășește.

“Nae avea viața lui așa și avea niște replici mai de partid. Eu mi-am spus punctul de vedere tot timpul, riscând să supăr pe foarte multă lume. I-am spus: „Mă Nae, nu e de tine această funcție, sunt chestii tehnice aici, trebuie să ai experiență, ca să poți scoate la iveală eventualele incorectitudini pe care le produc unii și alții acolo”, a continuat Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, votul pentru numirea lui Bădălău în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a durat maximum cinci minute și s-a făcut online, dar fiind faptul că era în perioada pandemiei. „Așa e când se decide  politic. Vedeți, asta este o problemă în România, că partidele nu înțeleg ca măcar pentru un număr de funcții sau de instituții trebuie să primeze expertiza, experiența integritatea (…) Nu poți să pui la ASF un președinte care nu are de-a face cu așa ceva. Nu le poți da funcții unor oameni care nu au făcut vreodată în viața lor așa ceva. Chiar și în Parlament, ai nevoie măcar de o parte la Comisia de Buget și Finanțe, la Comisia Juridică, oamenii știu, pentru că au făcut și trebuie să-ți tragă în evidență până și balastrul pe care îl arunci tu în Parlament ca partid politic. Aici din păcate partidele politice sunt atât de lacome, încât  asta fac și foarte bine fac, pentru că oamenii acceptă aceste lucruri”, a continuat fostul ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene.

Metoda Dragnea se practică în fiecare minister

Referitor la faptul că Bădălău a fost eliberat, Teodorovici a spus că e un lucru foarte bun. “Foarte bine că l-a eliberat, că de multe ori mai începi să povestești în fața procurorilor, după eliberare. Păi și cazul cu Chesnoiu, cine crede că l-a luat pe Chesnoiu pentru prostia aia? Cum l-au luat și pe Dragnea… motivul pentru care l-au luat pe Dragnea, astăzi, dacă noi verificăm tot ce înseamnă miniștri, eu îți garantez că 90% dintre ei sunt pe aceeași faptă de băgat la închisoare. Sunt angajați pe cabinete și nici nu îi vezi la față, pentru că sunt pe la partid sau în altă parte (…) Eu garantez această chestie! Motivul pentru care Dragnea a fost băgat la pușcărie, nu este un motiv real de condamnat la pușcărie. Mai mult, metoda Dragnea se practică în fiecare minister. Nu vreau să-i iau apărarea lui Dragnea pentru că nu am avut niciodată o relație deosebită, dar vreau să fim corecți. Repet, motivul pentru care a fost condamnat, nu este un motiv real, dar dacă este, vezi că mai sunt și alții în culpă.

Precum și în cazul lui Chesnoiu, că din câte am înțeles era un apropiat al domnului Daea, păi dacă Daea ți-a cerut să-l angajazi? Dar văd că e liber și pe funcție domnul Daea. Deci acolo este ceva și cred că este și o chestie politică”, a conchis Eugen Orlando Teodorovici.

Cu ce se ocupă Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi

Fondurile europene reprezintă o componentă importantă în dezvoltarea economică și socială a României, de aceea, prin derularea unui audit eficient și credibil, ne propunem să asigurăm creșterea responsabilității gestionării și utilizării asistenței financiare nerambursabile conform principiului unui management financiar riguros, potrivit datelor scrise pe site-ul Curții de Conturi.

Autoritatea de Audit efectuează  audit public extern, în conformitate cu legislația europeană și națională, asupra modului de gestionare a fondurilor aferente asistenței financiare acordate României de către Uniunea Europeană.

“Furnizăm Comisiei Europene o opinie de audit însoțită de un raport anual de control cu privire la modul de utilizare a asistenței financiare nerambursabile la nivel de program operațional/fond/program pentru fiecare an contabil definit potrivit regulamentelor europene.

Informăm Parlamentul României prin intermediul Raportului public anual al Curții de Conturi cu privire la modul de gestionare a asistenței financiare nerambursabile la nivel de program operațional/fond/program.

Viziunea Autorității de Audit este ca aceasta să fie o instituție independentă și dinamică, recunoscută pentru integritatea și imparțialitatea sa, respectată pentru profesionalismul și calitatea muncii realizate, care prin auditurile efectuate contribuie la îmbunătățirea sistemelor de management și control instituite și la întărirea mediului de control”, se arată în descrierea Autorității de Audit.

Niculae Bădălău a fost plasat sub control judiciar

Niculae Bădălău a fost plasat sub Control Judiciar
Niculae Bădălău a fost plasat sub Control Judiciar

Curtea de Apel București a admis vineri, 10 martie 2023, contestația formulată de Niculae Bădălău, fost vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, împotriva prelungirii arestului preventiv, fiind astfel plasat sub control judiciar. Măsura este definitivă. Fostul parlamentar PSD de Giurgiu se afla în arest preventiv din 28 noiembrie 2022. Niculae Bădălău a fost trimis în judecată în decembrie 2022 de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Ieșirea prematură din pușcărie a lui Bădălău arată că acesta reușește să păcălească și să îngenuncheze, atât DNA, DIICOT, cât și instanțele de judecată.

2 COMENTARII

  1. ba incredibil !!! Deci pesedistii astia sunt retardati mintal !!! Pai „nae” a fost numit acolo de pe se de, iar abilitatile lui tehnice erau de ciordeala, prin trafic de influenta.
    Panarama de teodorovici bate campii, el stie foarte bine despre ce este vorba aici si cum sunt promovati analfabetii si in acest caz, fostii puscariasi in functii publice. Putregaiul este prea mare …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole