Arhiepiscopia Tomisului: „ÎPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii”

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, că IPS Teodosie nu are averi, „arhiepiscopul fiind averea Bisericii”. Reacţia vine în urma mai multor informaţii apărute în presă cu privire la averea arhiepiscopului Tomisului, considerate de reprezentanţii instituţiei de cult drept „mincinoase şi tendenţioase”.

„IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii. Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire şi îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicaţii au apărut informaţii despre presupusa ‘avere’ a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ceea ce ne provoacă aceste reacţii nu sunt informaţiile publice, fireşti, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile şi interpretările tendenţioase”, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, anunță Agerpres.

Conform sursei citate, veniturile lui IPS Teodosie sunt cele prevăzute de lege, referitor la reprezentanţii cultelor din România.

„Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele: Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabileşte veniturile reprezentaţilor tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Aşadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorităţi, şi nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcţiile clericale şi universitare pe care le deţine. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparaţia veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Preşedintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă”, se arată în mesajul transmis.

O altă precizare se referă la complexul de la Dorna Arini.

„Arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care IPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară ‘ştirea’, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei; Finanţarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri ‘aproape în totalitate de la Guvern’ cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, potrivit sursei citate.

IPS Teodosie a fost achitat, printr-o sentinţă definitivă, în dosarul Nazarcea.

„IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toţi ceilalţi acuzaţi de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendenţioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăţia IPS Teodosie”, se mai spune în comunicat.

Potrivit acestuia, IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un „vot al sărăciei”, adică al „lipsirii de bunăvoie de proprietăţi”.

„Ca atare, el nu poate deţine averi personale, aşa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: <<Nu este îngăduit stareţului şi niciunui monah să posede bunuri personale ca: maşini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.>>. Aşadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”, este o altă precizare.

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...