ASSMB a depus o singură procedură de achiziție în cadrul PNRR – și aceasta nevalabilă

Publicat: 10 ian. 2024, 20:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
ASSMB a depus o singură procedură de achiziție în cadrul PNRR - și aceasta nevalabilă
Foto: Facebook

În 11 luni, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a efectuat o singură procedură de achiziție și nici aceasta nu respectă legislația în vigoare, conform documentației licitațiilor, a declarat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.  

În contextul apelului la investiții specifice pentru unitățile ambulatorii de asistență medicală, Ministerul Sănătății a finalizat 6 acorduri de finanțare cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Beneficiarii acestor contracte sunt Spitalul Clinic de Copii Doctor Victor Gomoiu, Spital Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr.Victor Babeș”, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Clinic Sfânta Maria București și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.

ASSMB nu și-a îndeplinit obligațiile

”În cazul Ambulatoriilor de specialitate, contractele de finanțare au fost semnate cu ASSMB în luna martie 2023. În cele 10 luni, de când a fost semnat contractul de finanțare, ASSMB a derulat o singura procedură – SERVICII DE CONSULTANȚĂ pentru achizițiile publice, timp în care ceilalți 50 de beneficiari ai proiectului sunt în fază avansată cu implementarea, la unii au fost livrate echipamentele și Ministerul Sănătății a închis și plățile aferente” a precizat dr. Alexandru Rogobete Alexandru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ca exemple de achiziții neeligibile sunt cele legate de dezvoltarea infrastucturii medicale ambulatorii la diferite spitale clinice (Victor Gomoiu, Dr. Victor Babeș, Dr. Ion Cantacuzino), cu valori cuprinse între 28.500 și 30.000 de lei.

”ASSMB nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale ca parte a contractelor de finanțare și ordonator principal de credite al unităților sanitare beneficiare. Nu au fost trimise la timp rapoartele de progres, nu au fost lansate procedurile conform calendarului de lansare din planul achizițiilor din Anexa 10, nu s-au executat creditele bugetare alocate pentru anul 2023 și nu s-a respectat circuitul documentelor prin transmiterea acestora exclusiv prin platforma PNRR”, explică scretarul de stat.

Acuzații la adresa Ministerului Sănătății

Directoarea generală a ASSMB, Oana Sivache,  a acuzat Ministerul Sănătății, în repetate rânduri, că afectază calitatea actului medical din cauza  lipsei de personal medical și a reducerii fondurilor.

”Cerem Ministerului Sănătăţii să recunoască starea de urgenţă cu privire la lipsa de personal din sistem şi să facă o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate pe o perioadă determinată de un an de zile, similar procedurilor din pandemie. De asemenea, cerem modificări ale procedurilor de aprobare a nevoilor din sănătate, pe baza memorandumului. Singura entitate competentă, în măsură să evalueze fundamentarea nevoilor în sănătate, este Ministerul Sănătăţii, şi nu alte ministere”, a transmis Oana Sivache.