Astăzi este Ziua Mondială a Populației

Publicat: 11 iul. 2022, 13:31, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Astăzi este Ziua Mondială a Populației

La data de 11 iulie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua mondială a populaţiei. Marcată pentru prima oară în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ziua mondială a populaţiei a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, la 11 iulie 1987, potrivit site-ului Institutului Naţional de Statistică – https://insse.ro, scrie Agerpres.

De la o ediţie la alta, această zi a câştigat popularitate, bucurându-se de sprijin şi de interes din partea organizaţiilor şi a oamenilor din întreaga lume. Organizaţiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizaţiile comunitare şi alte instituţii desfăşoară, cu ocazia acestei zile, diverse activităţi educaţionale: seminarii, sesiuni de informare educaţională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde şi concursuri educative axate pe creşterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

Conform https://www.un.org/en/observances/world-population-day, Ziua mondială a populaţiei este marcată, în 2022, sub sloganul: „O lume de 8 miliarde: către un viitor rezilient pentru toţi – Valorificarea oportunităţilor şi asigurarea drepturilor şi opţiunilor pentru toţi” („A world of 8 billion: Towards a resilient future for all – Harnessing opportunities and ensuring rights and choices for all”).

În anul 2011, lumea a atins o populaţie de 7 miliarde, arată sursa citată. În acest an, numărul va ajunge la 8 miliarde de oameni, ceea ce ridică o serie de întrebări, la care se caută răspunsuri. La această cifră, s-a ajuns din mai multe motive: progresele în sistemul de sănătate care au prelungit durata de viaţă, au redus mortalitatea maternă şi pe aceea infantilă; dezvoltarea vaccinurilor în timp record; inovaţiile tehnologice care au simplificat viaţa; reuşitele în egalitatea de gen, etc. Dar, progresele nu au fost suficiente pentru toată lumea. Aceleaşi preocupări şi provocări din anul 2011 au rămas sau chiar s-au agravat: schimbările climatice, violenţa, discriminarea. Lumea a atins un punct de hotar deosebit de sumbru în luna mai a acestui an: peste 100 de milioane de oameni au fost strămutaţi forţat în întreaga lume.

Într-o lume ideală, 8 miliarde de oameni înseamnă 8 miliarde de oportunităţi, dar niciodată nu a fost egalitate între semeni. Din cauza sexului, etniei, clasei, religiei, orientării sexuale, dizabilităţilor şi originii, printre alţi factori, prea mulţi oameni sunt încă expuşi discriminării, hărţuirii şi violenţei, remarcă site-ul ONU. Organizaţia cere investirea în capitalul uman şi fizic pentru societăţi incluzive, productive, care susţin drepturile omului. Numai atunci pot fi abordate provocările enorme cu care se confruntă planeta şi poate fi construită o lume în care sănătatea, demnitatea şi educaţia sunt drepturi şi realităţi, nu privilegii şi promisiuni deşarte. Într-o lume de 8 miliarde de oameni, trebuie să existe întotdeauna posibilităţi pentru toţi aceştia.

„Atingerea unei populaţii globale de 8 miliarde este un reper numeric, dar accentul nostru trebuie să fie întotdeauna pe oameni. În lumea pe care ne străduim să o construim, 8 miliarde de oameni înseamnă 8 miliarde de oportunităţi de a trăi o viaţă demnă şi împlinită”, spune secretarul general al ONU, António Guterres, pe site-ul organizaţiei, cu ocazia Zilei mondiale a populaţiei.

În 1950, la cinci ani de la fondarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, populaţia mondială era de aproximativ 2,6 miliarde de oameni. A ajuns la şase miliarde în 1999. În octombrie 2011, populaţia globală era de şapte miliarde, iar în prezent, pe pământ, sunt 7,954 miliarde de oameni, notează www.unfpa.org.

Potrivit estimărilor Diviziei ONU pentru Populaţie, aproximativ 83 de milioane de oameni cresc populaţia lumii în fiecare an. Chiar presupunând că nivelul fertilităţii va continua să scadă, populaţia globală va fi de 8,6 miliarde în 2030, de 9,8 miliarde în 2050 şi de 11,2 miliarde în 2100, conform proiecţiei de variantă medie. Divizia ONU pentru Populaţie colaborează îndeaproape cu agenţiile, fondurile, programele şi organismele sistemului Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populaţia şi pentru continuarea Conferinţei Internaţionale privind Populaţia şi Dezvoltarea. Misiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite, oficiile guvernelor naţionale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanţii mass-media şi publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populaţie privind estimările şi proiecţiile populaţiei, precum şi asupra informaţiilor şi analizelor privind problemele legate de populaţie şi dezvoltare, conform www.un.org.

În cazul României, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, în luna aprilie 2022, arată că populaţia după domiciliu a fost de 21,98 milioane de persoane, la 1 ianuarie 2022, în scădere cu 0,6% faţă de 1 ianuarie 2021. În prezent, în România se află în derulare un recensământ al populaţiei şi locuinţelor. Prima etapă a acestuia, cea de preluare a datelor din surse administrative a demarat pe 1 februarie 2022, iar cea de-a doua, care a constat în autorecenzare, s-a desfăşurat între 14 martie şi 15 mai. Cea de-a treia etapă a recensământului, între 16 mai – 17 iulie 2022, constă în colectarea datelor de către recenzori.