Atenție la zahăr! Mărește riscul de calculi renali!

Publicat: 06 aug. 2023, 19:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție la zahăr! Mărește riscul de calculi renali!

În premieră, un recent studiu subliniază legătura între consumul de zahăr adăugat și calculii renali. Autorul principal al studiului este dr. Shan Yin de la Spitalul afiliat la North Sichuan Medical College Nanchong (China).

Cercetarea sugerează că a limita consumul de zahăr adăugat ajută la prevenirea formării de calculi renali, explică expertul.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de 28.303 participanți, care au răspuns la o serie de întrebări în cadrul anchetei derulate de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), între 2007 și 2018. Ținând seama și de alți factori ca vârsta, sexul, obiceiurile alimentare etc., cercetătorii au putut să stabilească anumite corelații. Ei au observat că persoanele care consumă zilnic o cantitate mare de zahăr adăugat prezentau un risc crescut  de formare a calculilor renali.

Participanții la această cercetare care consumau zahăr adăugat prezentau un risc cu peste 39% mai mare de formare de calculi renali.

Zahărul adăugat este prezent în produse ca: sucuri carbogazoase de fructe, bomboane, înghețate și prăjituri. De asemenea, vorbim despre zaharuri ascunse în unele alimente care nu am bănui că ascund chiar cantități mari, de exemplu, unele iaurturi, chipsuri, chiar baghetele de pâine…

Semne

Un calcul renal reprezintă o masă solidă de mici dimensiuni, care se formează în rinichi din minerale și săruri prezente în urină. Calculul renal poate provoca dureri puternice sau infecții, mai ales când se declanșează deplasarea acestuia. Prezența calculilor renali este asociată cu o serie de semnale: dureri intense mai ales la nivel lombar, greață, vărsături, febră, sânge în urină.  Bărbații sunt mai afectați de această patologie.

Printre factorii care favorizeazăm apariția calculilor renali sunt sarea, proteine animale, grăsimi saturate, obezitatea, diareea cronică sau diabetul. Este important să bem zilnic suficientă apă, întrucât deshidratarea face parte dintre factorii care măresc riscul de calculi renali.

Studiul a apărut în publicația Frontiers in Nutrition.