„Au mărit prețurile ca să aibă de unde să scadă”, așa au pregătit comercianții plafonarea de la 1 august

Publicat: 30 iul. 2023, 12:53, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
„Au mărit prețurile ca să aibă de unde să scadă”, așa au pregătit comercianții plafonarea de la 1 august

De la 1 august, va intra în vigoare plafonarea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază desemnate de Guvern, ceea ce va duce la ieftiniri sau cel puțin așa se dorește.

Comercianții au avut grijă, însă, să se pregătească din timp: au scumpit ușor-ușor unele produse, în ultima vreme, „ca să aibă de unde să scadă”, acum.

Așa de exemplu s-a întâmplat la uleiul de floarea soarelui, produs la care prețul scăzuse în urmă cu câteva săptămâni sub 5 lei/litru.

”Prețul e o chestie complet volatilă. Prețurile se stabilesc în timp real. Ce înseamnă că dăm noi prețul la făină și la mălai și la ulei mai jos cu 10-15%? Nu, prețul la ulei, la făină și la mălai vine din Ucraina. Ajunsese uleiul la 12 lei și acum este 4,5-5 lei. Dar ce să vedeți? De când a început să apară ordonanța, prețurile la ulei la fabrică au început să crească ușor-ușor. Chiar dacă floarea-soarelui este, chiar dacă prețul la energie plafonat, chiar dacă motorina a mai scăzut, prețul la ulei crește puțin în fiecare săptămână. De ce? Ca să aibă de unde să scadă”, declara recent Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, proprietar și fondator al rețelei Paco Supermarkets.

La acest moment, un litru de ulei de floarea soarelui Tomis costă 13,79 de lei la Cora București, semnalează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, care prezintă pe pagina de FB prețurile la mai multe alimente de bază pentru a fi monitorizată mai ușor evoluția prețurilor după data de 1 august.

De la 1 august 2023, va intra în vigoare OUG nr. 67 de plafonare timp de 3 luni a adaosului comercial la procesatori și magazine pentru 14 grupe de alimente de bază.

Lista produselor vizate de plafonare

  1.     Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  2.     Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  3.     Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  4.     Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5.     Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  6.     Mălai standard 1 kg
  7.     Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  8.     Ulei de floarea-soarelui 1L
  9.     Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)
  10.     Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc)
  11.     Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)
  12.     Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)
  13.     Cartofi proaspeți albi vrac
  14.     Zahăr alb tos 1 Kg