Avertizare din partea Comisiei Europene asupra proiectul de lege 5G

Proiectul de lege pentru reglementarea tehnologiei și infrastructurii 5G inițiat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a atras atenția Comisiei Europene. Conform surselor Puterea.ro, Comisia Europeană reclamă faptul că nu a fost informată asupra realizării proiectului.

Mai exact, Comisia Europeană a trimis o scrisoare către Guvernul României, prin Ministerul Economiei, în care atrage atenția că a primit informații conform cărora autoritățile române au întocmit un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

Comisia reamintește autorităților române că, în cazul în care este realizat un proiect de lege națională care include reglementări tehnice, inclusiv specificații tehnice sau alte cerințe despre companiile de IT, așa cum sunt definite în Directiva UE 2015/1535, este obligatoriu ca Comisia să fie informată asupra acestor noi reglementări.

Dacă autoritățile române nu îndeplinesc această cerință, se va considera a fi un defect procedural semnificativ în adopția legii, ceea ce înseamnă că orice actor implicat și interesat direct ar putea contesta legalitatea reglementărilor în cadrul tribunalelor naționale și poate cere neaplicarea acestora.

Ministerul Economiei, destinatarul scrisorii Comisiei, nu a răspuns solicitării Puterea.ro până la ora redactării acestui material.

Proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G a fost redactat în august, 2020, de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și a fost în dezbatere publică. După dezbatere, a suferit câteva modificări, ne-esențiale, după care nu a mai apărut nicio informație legată de stadiul în care se află proiectul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cel mai valoros scriitor român a fost respins de Academie. În...

Propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai valoroși autori români contemporani, să fie acceptat în Academia Română a primit doar două voturi, fiind...

O avalanșă puternică a distrus cabana Capra din Munții Făgăraș

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit sâmbătă seara cu putere cabana Capra din Făgăraș. Pe lângă avarierea construcției, a acoperit şi maşinile aflate...