„Bărbatul care alăptează” – o statuie controversată

Publicat: 10 mart. 2024, 19:45, de Cristian Ghica, în ACTUALITATE , ? cititori
„Bărbatul care alăptează” – o statuie controversată
Controversata statuie „Bărbat care alăptează”
Este o figură a unui bărbat gol, cu organele genitale expuse și sânii mari, feminizați, care alăptează un copil. „Un hibrid între masculin și feminin.”

Este o figură a unui bărbat gol, cu organele genitale expuse și sânii mari, feminizați, care alăptează un copil. „Un hibrid între masculin și feminin.”

Bărbatul care alăptează. Muzeul Gender Danemarca, cunoscut anterior ca Muzeul Femeilor, a atras o atenție semnificativă în 2023, cu o expoziție care promovează ideologia de gen.

În muzeu se află o statuie de 3,6 metri înălțime, a unui bărbat gol, cu trăsături masculine și organe genitale, care are sâni feminini. Bărbatul ține pe brațe și „alăptează” un copil.

Bărbat, femeie, provocare

Criticul de artă Mathias Kryger notează:

Oamenii care se definesc ca fiind bărbați, cred că sculptura este departe de adevăr, în ceea ce privește îngrijirea pe care o oferă bărbații copiilor, în prezent. Oamenii care se definesc drept femei, cred că fură din domeniul femeilor, lăsând un corp masculin să alăpteze. Unii oameni cred că reprezintă degradarea sexului binar și că, prin urmare, este greșită și reprezintă o provocare.

Ciudata statuie a fost controversată în întreaga Danemarca, știrile despre aceasta au ajuns în toată lumea și face furori pe rețelele de socializare.

Artistul Aske Jonatan Kreilgaard a fost rugat să creeze o sculptură în onoarea Zilei Internaționale a Bărbatului, care este recunoscută în fiecare an pe 19 noiembrie.

O postare pe Facebook de la muzeu, în timpul construcției statuii, descrie proiectul ca „un hibrid între masculin și feminin”, descris ca un bărbat care „alăptează”.

Bărbatul „invidios”

„Cred că sunt mulți tați care merg și sunt puțin invidioși că nu pot oferi hrană copilului lor în același mod ca mama”, a spus artistul despre motivația din spatele muncii sale. „Dar, pentru mine, sculptura este mai mult un simbol decât un comentariu direct.”

În doar câțiva ani, lumea occidentală a trecut de la instituționalizarea căsătoriei între indivizii „fără gen” la eliminarea totală a sexelor – întorcând, în același timp, puterile statului împotriva celor care îndrăznesc să nu accepte transgenderismul.