Bateria care încălzește un oraș întreg, timp de o săptămână! Funcționează pe bază de nisip și este testată acum

Publicat: 14 mart. 2024, 11:03, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Bateria care încălzește un oraș întreg, timp de o săptămână! Funcționează pe bază de nisip și este testată acum
Bateria care incalzeste timp de o saptamana un oras intreg

Un start-up finlandez a inventat o baterie cu nisip care poate încălzi un oraș întreg, pe timp de iarnă, timp de o săptămână! Bateria are dimensiuni impresionante!

Start-up-ul finlandez Polar Night Energy a inventat o baterie cu nisip care poate stoca necesarul de căldură pe timp de iarnă al unui oraș, timp de o săptămână. Bateria are o capacitate de stocare a energiei termice din surse solare și eoliene de până la 100 MWh.

Bateria care încălzește un oraș întreg are dimensiuni impresionante

Noua baterie este foarte prietenoasă cu mediul! Mai exact, noua tehnologie pe bază de nisip va contribui la reducerea emisiilor cu aproape 70%. Dispozitivul va fi pus în funcțiune în localitatea Pornainen, din sudul Finlandei, ceea ce se va întâmpla în decurs de un an, potrivit Polar Night.

”Este palpitant să construiești un sistem de stocare a energiei termice la scară largă, care va funcționa totodată ca centrală principală de producție în rețeaua de termoficare din Pornainen. Acesta este un pas semnificativ în dezvoltarea tehnologiei bateriilor cu nisip”, spune Liisa Naskali, COO la Polar Night Energy.

Dar cum arată, mai exact bateria? Ei bine, aceasta este de fapt un siloz de mari dimensiuni din metal, se așteaptă să aibă o înălțime de 13 metri și o lățime de 15 metri, umplut în acest caz cu un produs rezidual al producției de șeminee. În interior se află și o instalație care convertește electricitatea în căldură, fiind folosit excesul de electricitate generat de sursele regenerabile.

Nisipul astfel încălzit poate stoca energia luni de zile la rând, aceasta putând fi eliberată sub formă de căldură atunci când este nevoie, dar și de electricitate. Inventatorii spun însă că cea mai eficientă metodă este să fie transformată energia direct în căldură, care să ajungă în casele oamenilor prin intermediul rețelei de termoficare.