Trei drone neidentificate au survolat Baza 57 „Mihail Kogălniceanu”

Publicat: 16 apr. 2024, 19:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Trei drone neidentificate au survolat Baza 57 „Mihail Kogălniceanu”
Drone au survolat Baza 57 Transport Aerian

Azi noapte, trei drone au fost observate în zona Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, de la Baza 57 Transport Aerian. Deocamdată nu se cunoaște nici proveniența lor și nici nu se știe ce căutau în zonă.

În jurul orei 22,30, personalul de pază al Bazei 57 Transport Aerian Mihail Kogălniceanu a raportat prezenţa în aer, în zona din apropierea Aeroportului Internaţional, a unei drone. Ulterior, încă două i s-au alăturat. Cele trei aparate de zbor au avoluat până aproape de ora 0,30.

“Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice şi vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse. Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menţinere a siguranţei în spaţiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situaţie. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Comandantul Bazei 57 Transport Aerian „Mihail Kogălniceanu” a sesizat Parchetul Militar, în vederea luării măsurilor legale impuse de situație.

Conform legii, operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv a cel0r fără pilot, în porţiunile de spaţiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricţionate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenţie și este  sancţionată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei .

O comisie de cercetare a evenimentului a fost constituită și la nivelul Bazei  Ce mai poate afla comisia, acum, după ce dronele s-au retras netulburate, e altă poveste…

.