Biden urmăreşte „îndeaproape” protestele din China

Protestele din China au ajuns și în atenția președintelui american, Joe Biden, care afirmă că „este informat continuu despre ceea ce se întâmplă și urmăreşte îndeaproape” evoluţia situaţiei. 

După valul de proteste din China împotriva măsurilor sanitare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby a mai declarat că SUA „susţine dreptul la proteste paşnice”. În ceea ce privește revendicările cerute de cetățenii chinezi, Kirby susține că: „Aceste proteste vorbesc de la sine”.

La scurt timp după întâlnirea dintre Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului G20 din Indonezia, Casa Alba a afirmat că: „nimic (nu s-a schimbat) în dorinţa SUA de a menţine deschise canalele de comunicare”.

Este știut și faptul că relațiile dintre cele două state deveniseră tensionate, iar din acest motiv, cele două superputeri, au semnalat dorinţa de a relansa discuţiile în anumite domenii în care ar fi posibil să coopereze.

„Avem intenţia de a continua aceste discuţii”, a spus John Kirby.

„Am spus de mult timp că toată lumea are dreptul de a demonstra în mod paşnic, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume”, a declarat anterior un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Aceasta include China”, a spus el într-un comunicat.

În ceea ce privește situația din China, Statele Unite e de părere că vaccinarea, testele şi tratamentele sunt mai eficiente decât restricţiile stricte.

„Credem că va fi foarte dificil pentru China să limiteze virusul cu strategia lor zero Covid. Va fi foarte greu să menţină izolările şi zero Covid”, a precizat diplomatul.

În urmă cu o săptămână, mii de persoane au ieşit în stradă în mai multe oraşe mari, printre care Shanghai şi Beijing, pentru a protesta împotriva izolării şi restricţiilor impuse de autorităţi pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Această manifestație pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole