Bloomberg: Mugur Isărescu, singurul candidat pentru postul de guvernator al BNR

Publicat: 27 mai 2024, 23:50, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Bloomberg: Mugur Isărescu, singurul candidat pentru postul de guvernator al BNR

Actualul guvernator al Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, are cele mai mari șanse că obțină încă un mandat de cinci ani, în postul pe care îl ocupă acum la BNR, bucurându-se de sprijinul celor mai mari formațiuni politice, reprezentate în Parlament, scrie Bloomberg.

Legislativul și-a propus ca, până la sfârșitul lunii iunie, să voteze prelungirea mandatului său.

Mugur Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) în 1990, şi a fost în funcţie timp de peste treizeci de ani, cu excepţia unei perioade de un an în care a fost prim-ministru, în 1999 şi 2000.

În vârstă de 74 de ani, este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, notează Bloomberg, precizând că votul pentru postul de guvernator al BNR ar urma să aibă loc, după alegerile locale, şi cele pentru Parlamentul European din 9 iunie.

Isărescu nu şi-a confirmat candidatura pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deşi a declarat că va accepta o invitaţie în cazul în care Parlamentul îl va susţine, scrie Bloomberg.

Ca parte a votului parlamentar, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit surselor apropiate de BNR.

Ionuţ Dumitru, fost economist-şef al Raiffeisen Bank şi fost şef al Consiliului fiscal, ar avea susţinerea pentru un post de viceguvernator, urmând să-l înlocuiască pe Eugen Nicolaescu.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administraţie, precum Cristian Popa şi Csaba Balint, vor avea probabil şi ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, comentează Bloomberg.