Bogdan Mateescu este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Publicat: 03 dec. 2020, 13:34, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Bogdan Mateescu este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii
Bogdan Mateescu

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac vicepreşedinte al CSM. Bogdan Mateescu și Florin Deac au fost unicii candidați pentru cele două funcții.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit joi pentru a-şi alege noua conducere pe anul 2021 – preşedintele şi vicepreşedintele.

Bogdan Mateescu a fost ales preşedinte al CSM cu 13 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 2 voturi nule. De asemenea, Florin Deac a primit 13 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”. 

„Pledez în continuare pentru un Consiliu prezent adecvat în comunicarea publică, partener neutru și onest de dialog cu alți factori decidenți, dar și cu instituțiile indispensabile înfăptuirii actului de justiție, cu un aparat robust și format din adevărați profesioniști, nebirocratic, transparent în condițiile legii, care să răspundă în mod real rolului său constituțional”, spunea Bogdan Mateescu pe Facebook la anunțul privind candidatura pentru funcția de președinte al CSM.

Judecători și procurori

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, preşedintele fiind ales dintre judecători, iar vicepreşedintele dintre procurori.