Botoxul ameliorează și depresia, nu doar ridurile! Ce spun studiile

Publicat: 12 mai 2023, 10:59, de Aura Bănescu, în Ultimă oră , ? cititori
Botoxul ameliorează și depresia, nu doar ridurile! Ce spun studiile

Botoxul este unul din cele mai cunoscute tratamente de ameliorare sau prevenție a ridurilor, însă studiile recente au arătat că poate avea și un efect pozitiv asupra sănătății mintale. Cercetările au arătat că injecțiile cu toxină botulinică pot reduce simptomele depresiei, devenind astfel o unealtă eficientă în tratarea acestei afecțiuni comune de sănătate mintală, cu care se confruntă sute de milioane de oameni din întreaga lume.


Botox este denumirea comercială pentru un produs care conține toxina botulinică de tip A, o substanță produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Botoxul este utilizat în mod obișnuit în tratamentele estetice și medicale pentru a reduce apariția ridurilor și a altor semne de îmbătrânire, precum și pentru a trata condiții medicale precum spasmele musculare și migrenele cronice.

Substanța, neapărat administrată de un medic chirurg estetician cu experiență, funcționează prin blocarea semnalelor nervoase către mușchii unde este injectată, ceea ce duce la relaxarea acestora și la reducerea apariției ridurilor.
 
Botoxul reduce încruntarea, iar creierul nu mai preia semnalele de emoții negative

”Unul dintre motivele pentru care Botoxul poate fi eficient în reducerea depresiei este reducerea expresiei faciale. Când facem anumite expresii faciale, cum ar fi încruntarea sau clipirea, creierul nostru primește semnale care corespund emoțiilor negative.

Prin blocarea mușchilor care creează aceste expresii, Botoxul împiedică efectiv acele semnale, ceea ce poate duce la o reducere a emoțiilor negative.

S-au efectuat și studii în acest sens, pe pacienți care au primit injecții cu Botox și care au experimentat o reducere semnificativă a simptomelor de depresie în comparație cu cei care au primit un placebo. Acest lucru sugerează că reducerea expresiei faciale joacă un rol în eficacitatea botoxului ca tratament pentru depresie.

Este important de remarcat că efectele Botoxului asupra expresiei faciale sunt temporare, în general durând între trei și șase luni. Prin urmare, tratamentul continuu poate fi necesar pentru a menține beneficiile”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
 
Se întrerupe bucla de feedback între expresiile faciale și emoțiile negative

O altă modalitate prin care Botoxul poate ajuta la reducerea depresiei este oferită de faptul că se întrerupe bucla de feedback între expresiile noastre faciale și emoțiile noastre. Când efectuăm o expresie facială, creierul nostru o interpretează ca pe o emoție, iar el o poate intensifica.

Acest lucru poate crea un ciclu în care emoțiile negative duc la expresii faciale negative, care la rândul lor intensifică emoțiile negative.

Prin întreruperea acestei bucle de feedback, Botoxul poate ajuta la blocarea ciclului și la reducerea simptomelor de depresie. Un studiu publicat în Journal of Psychiatric Research a constatat că participanții care au primit injecții cu Botox au experimentat o îmbunătățire semnificativă a stării lor de spirit și a calității vieții în general.
 
Crește încrederia în sine

Botoxul poate ajuta la reducerea depresiei prin creșterea încrederii în sine. Când ne simțim bine în privința aspectului nostru, tendința este să ne simțim mai bine în general. Prin reducerea ridurilor și a altor semne de îmbătrânire, Botoxul poate îmbunătăți aspectul unei persoane și duce la o creștere a încrederii în propriile forțe.

Acest lucru a fost demonstrat și prin analiza psihologică a pacienților care au participat la studiul Journal of Cosmetic Dermatology și care, după administrarea injecțiilor cu Botox, au raportat că se simt mai încrezători și mai mulțumiți de aspectul lor.

Desigur, este foarte important ca cei care se confruntă cu depresia, să apeleze, în primul rând, la o consiliere psihologică și la un plan de psihoterapie și tratament adaptat situației proprii.